www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 22.11.2016.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

С  А  О  П  Ш  Т  Е  Њ  Е

 

 

 

 

             Министарство здравља обавештава јавност да је укупно 35137 комада производа „Јувитана“, узоркованих 12.10.2016. године (прва група производа са повећаном концетрацијом пестицида, укупно седам серија), повучено из магацина малопродајних субјеката широм Србије, по налогу Инспекције министарства здравља, а на основу налаза лабораторије Градског завода за јавно здравље Београд, сходно чл.69. Закона о безбедности хране (,,Сл.гл.РС” бр.41/2009) и Правилника о утврђивању Годишњег програма пострегистрационе контроле средстава за заштиту биља за 2016.годину (,,Сл.гл.РС” бр.45/2016). У једном малопродајном објекту на рафовима је затечено укупно 72 комада истих производа, на основу чега ће против власника овог објекта бити поднета прекршајна пријава.

 

          Произвођач ,,Swisslion Таково” а.д. још увек није доставио Министарству здравља податке о укупном броју производа „Јувитана“ из наведених серија који је ова компанија повукла у свој централни магацин.

 

          Поводом мониторинга рађеног у складу са чл. 69. Закона о безбедности хране (,,Сл.гл.РС” бр.41/2009) и Правилника о утврђивању Годишњег програма пострегистрационе контроле средстава за заштиту биља за 2016. годину (,,Сл.гл.РС” бр.45/2016), данас је одржан и састанак представника Управе за заштиту биља, Пољопривредне инспекције и Санитарне инспекције.

 

        Том приликом договорена је даља сарадња у складу са Законом о безбедности хране за контролу субјеката у пословању храном што се тиче следљивости и даље контроле у ланцу безбедности хране од стране надлежних инспекција. На тај начин биће извршена контрола „од њиве до трпезе“ у свим фазама производње, прераде и промета хране и утврђена усклађеност примене прописа од стране субјеката у пословању храном.

 

 

 

Служба за информисање

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана