www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 17.11.2016.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

   
   
   
   
   
   

 

 

 

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

 

            Санитарна инспекција Министарства здравља обавила је, у складу са чланом 9. Закона о безбедности хране, мониторинг 27 производа компаније „Swisslion Takovo“ и на основу резултата анализа обављених у овлашћеној и акредитованој лабораторији Градског завода за јавно здравље Београда, обавестила јавност да постоји основана сумња у безбедност хране, која би могла да представља ризик по здравље. У складу са наведеним, санитарна инспекција Министарства здравља је предузела све активности у складу са Законом да се спорни производи повуку са тржишта Србије.

            Обављање „супер анализе“ могуће је само у акредитованој лабораторији и искључиво на истим узорцима, на којима су рађене првобитне анализе. До данас (среда, 16. новембар) Градском заводу за јавно здравље Београда нико се није обратио са захтевом да се део узорака које су анализирали достави референтној лабораторији на евентуалну „супер анализу“.

            Чланом 50. Закона о безбедности хране дефинисано је да храна за одојчад и малу децу не сме да садржи резидуе појединачних пестицида у количини већој од 0.01 мг/кг.

Лабораторије у иностранству обављају анализе узорака у складу са законима о безбедности хране који важе у тим државама.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана