www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 17.10.2016.

Држава ће уложити новац у Нишку, а четири бање на продају

Држава ће издвојити средства за повећање капацитета и опремање Нишке Бање која неће бити одмах приватизована, док ће за четири бање одмах бити покренути поступци за продају - Бујановчцку, Богутовачку, Матарушку и Куршумлијску, најављено је данас током посете министра здравља Златибора Лончара и министра трговине и туризма Расима Љајића.

 

Лончар је, након обиласка Института за превенцију, лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних и реуматских болести “Нишка Бања”, рекао новинарима да тај институт неће бити одмах приватизован пошто ће постојати могућност, према одлуци владине комисије за приватизацију бања, да свака бања одлучи да ли иде у неку врсту приватизације или стратешког партнерства.

 

“То је пре свега намењено бањама у које мора да улаже држава које не могу саме да се издржавају, које су у минуси или проблемима. Ако оне нађу стратешког партнера да уложи ми смо ту да подржимо, није нам ова бања приоритет да иде у приватизацију”, рекао је Лочар одговарајући на питања новинара.

 

Он је додао да се размишља о набавци ангио сале за Нишку Бању која би могла да буде набављена следеће године уколико буду испуњени сви услови за добијање дозволе за њен рад, што би много растеретило Ниш.

 

Лончар је нагласио да су пацијенти у Институту у Нишкој Бањи задовољни.

 

“Ова установа добро ради, није у дуговима и минусу, али овде мора да се уложи у обнављање и ширење капацитета. Договорили смо сада, а и са Министарство рада у чијој је надлежности ПИО фонд, да дамо сагласнот да се новац употреби за реконструкцију базена и других делова, која је потребна због нерешених имовинских односа који су на суду”, навео је Лончар.

 

Министар за трговину и туризам Расим Љајић је рекао да је договорено на комисији за бање да се свака бања посебно третира.

 

“Договор је да најмање четири бање одмах иду у поступак приватизације Бујановчцка, Богутовачка и Матарушка бања које иду заједно, као и Куршумлијска бања. Настојимо да покренемо оне бање које данас уопште не раде или послују лоше, а постоји могуцност да за њих нађемо стратешког партнера или купца”, рекла је Љајић.

 

Он је навео да је у Нишкој Бањи ситуација другачија.

 

“Имамо центар који може да буде озбиљан центар здравственог туризма за овај реигон, али морамо да га обогаћујемо нових садржајима”, казао је Љајић.

 

Он истиче да је потребна и нова туристичка понуда, пошто Нишка Бања може да постане и центар конгресног туризма у овом делу наше земље.

 

“Да би то остварио морамо да понудимо нове забавне садржаје. Потребна су и средства за то и влада је спремна да та средства издвоји, јер овде постоји озбиљан потенцијал”, нагласио је министар трговине и туризма.

 

Љајић додаје да ту недостају смештајни капацитети пошто нема ниједног озбиљног хотела у Нишко Бањи.

 

Према његовим речи, биле су неуспешне приватизације три хотела и влада ће покушати то да реши са власницима.

 

“Морамо да нађемо инвеститоре који ће уложити у смештајне капацитете, јер држава више не може да прави хотеле”, додао је Љајић.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана