www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 12.10.2016.

Смене у лозничкој болници, случај пред Судом части, саслушан лекар

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је наложио смену директора лозничке болнице и начелника хирургије, јер су резултати надзора показали да је било пропуста у лечењу дечака који је преминуо након прелома руке.

"Погледао сам резултате и они нису добри. Није испоштовано оно што је требало да се испоштује. Донео сам одлуку да се смене директор болнице и начелник хирургије. Смена је у току", рекао је Лончар.

Министар здравља је рекао да је завршен спољни стручни надзор у лозничкој болници и резултати су показали да је било пропуста лекара у лечењу дечака који је преминуо након прелома руке.

Он је додао да је покренут поступак пред Лекарском комором која ће одлучивати о одузимању лиценце лекару који је лечио дечака у болници, али и да ће полиција и тужилаштво радити свој део посла.

Лончар је навео да је за данас заказао састанак са директорима клиничких центара, а да ће најбољи стручњаци одлазити убудуће у болнице у унутрашњости где ће за почетак прво сагледати комплетну ситуацију, а затим једном недељено одлазити у визите.

Он је подсетио да је досад у Србији одузето лекарима 30 лиценци за рад због лекарске грешке.



Динић: Случај преминулог дечака из Лознице пред Судом части

Лекарска комора Србије покренула је поступак пред Судом части како би се утврдило да ли је било професионалне одговорности лекара у лечењу дечака из Лознице, који је преминуо после прелома руке, каже директор ЛКС Милан Динић.

Он очекује да ће брзо бити донет закључак да ли је било професионалне одговорности лекара, те ће се у складу са тим донети одлука о евентуалном одузимању лиценце лекару за рад.

Суд части, како каже, користиће у свом раду све елементе који су му доступни: извештаје о унутрашњој контроли, извештаје о ванредном спољном надзору инспекције министарства здравља, извештаје лекара, медицинску документацију.

"Ангажује се и вештак који доноси одлуку о конкретном случају, односно да ли је било повреде професионалне одговорности лекарске етике. Након тога суд части доноси одлуку као евентуалну казнену меру одузимање лиценце, одузимање дозволе за рад", рекао је Динић Тањугу.

Очекује да ће закључак Суда части бити брз јер, како каже, Лекарска комора жели да се што брже докаже постојање или непостојање професионалне одговорности лекара који је примио дечака и тако заштити 30.000 других лекара који свакодневно савесно обављају посао.

Лекарска комора Србије је до сада одузела 33 лиценце лекарима, а Динић подсећа да је Етички одбор ЛКС те лекаре прогласио недостојним за обављање лекарске професије, па су одузимане лиценце у различитиом периоду од шест месеци до пет година или трајно.

Он појашњава да се лиценца трајно одузима ако се правоснажном пресудом утврди да је "учињено тешко дело против здравља људи", а то значи трајну забрану даљег обављања лекарске професије.

"Прошле године једном колеги је трајно одузета лиценца, а претходних година је двоје људи процесуирано али по старом закону. Лиценца је привремено одузета за 30 лекара од шест месеци до пет година", рекао је Динић.

Подсећа да Суд части ЛКС, ако се докаже да постоји професионална одговорност, обично доноси одлуку о привременом одузимању лиценци до пет година, те да се у том року очекује да буде окончан и поступак пред редовним судом.

Одлука цивилног суда је изнад суда части ЛКС, те на основу правоснажне пресуде доноси се одлука о трајном одузимању лиценце лекару.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана