www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 12.10.2016.

Рак коже се може излечити, ако се открије на време

У Србији се меланом, најагресивнији карцином коже, открије у 80 одсто случајева у касној фази, док се у развијенијим земљама открива у раној фази када је могуће излечење.

Разлог за тако поражавајаћу статистику били се недовољно обучени лекари, недостатак опреме-дермоскопа и неразвијена свест код људи да се на време јаве лекару за помоћ.

Како би се статистика променила пре две године покренут је пројекат за рано откривање рака коже "Преглед за све", у оквиру кога је здравственим установама у Србији донирано шесрт дигиталних и 88 ручних дермоскопа, дерматолозима у Србији обезбеђене су едукације, а кроз кампање радило се на подизању свести код људи.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да је пројекат "Преглед за све" најбољи начин представљања стратегије Министарства здравља која подразумева појачан рад на превенцији и скрининг програмима.

Он је, на представљању резултата кампање, рекао да у Србији број оболелих расте на годишњем нивоу за шест одсто, те да се само 20 одсто меланомских промена открије на време.

"У протекле две године, у оквиру пројекта, учињено је много како на пољу информисања јавности ио превенцији, тако и на пољу опремања државних установа и едукацији лекара. Слични пројекти спроводе се у свету и ефекти су очигледни јер се 90 одсто меланома открије на време", рекао је министар.

Представник Еуцерин Србија Нада Милетић Невајда каже да је идеја да се кроз пројекат промени поражавајућа статистика која постоји у Србији, те је обезбеђено снадбевање свих дерматолошких институција у Србији дермоскопима, едукације дерматолога, али се радило и на подизању свести становништва.

"Успели смо да постигнемо националну покривеност са апаратима. Набављено је шест дигирталних и 88 ручних дермоскопа. Обављена је едукација дерматолога и у државној и приватној пракси", нагласила је Милетић.

Др Даница Тиодоровић из КЦ Ниш каже да је захваљујући пријекту побољшана комуникација међу колегама , теда се сада више размењују стручна мишљења када су у питању потенцијално опасне промене на кожи.

Како каже све предузето до сада је допринело дасе промене на кожи откривају раније, када је меланом могуће излечити хируршком интервенцијом.

Председник УО Фонда Б92 Веран Матић рекао је да је знбачај ових дионација што су дермоскопски прегледи доступни грађанима у њиховом најближем окружењу, те не морају да путују у велике градове и чекају у редовима и клиничким центрима.

Председник Удружења дерматовенеролога Србије Жељко Мијушковић нагласио је да је посебно важно што поројекат акцената ставља на едукације дерматолога и на поедизање свести грђана да се јаве дерматологу на прегед.

"Све више грађана који се јављају на превентивне прегледе. Овакве и сличне кампање допринеће раном откртивању меланома", рекао је он.

Пројекат "Преглед за све" спроводи Еуцерин Србија и Фонд Б92 уз подршку Министарства здравља и Удружења дерматовенеролога Србије.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана