www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 11.10.2016.

Е-беба први корак у реформи јавне управе

Министри здравља и државне управе и локалне самоуправе, Златибор Лончар и Ана Брнабић, обишли су данас породилиште у КБЦ "Драгиша Мишовић", где је представљен пројекат "Бебо, добродошла на свет" и поручили да је то први корак у реформи јавне управе и настојању да она буде ефикасан сервис за грађане и привреду.

Пројекат, који омогућава родитељима новорођене деце да лакше упишу дете у матичну књигу рођених и добију здравствену књижицу и пријаву пребивалишта, почео је у априлу и тренутно се спроводу у 25 породилишта у 24 општине широм Србије.

Како је планирано, до краја године требало би да почне његова примена у целој земљи.

Електронска пријава беба обухвата у овом тренутку 50 одсто укупног броја новорођене деце.

Пројекат су спровели Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство здравља и Министарство унутрашњих послова.

Запослени у породилишту демонстрирали су министрима како функционише систем електронске пријаве беба у пракси, а присуствовао је и директор КБЦ "Драгиша Мишовић" проф. Радисав Шћепановић.

Министарка Брнабић објаснила је да родитељи након рођења детета неће више морати да трче по шалтерима, већ да, када добију бебу, могу за 15 минута на једном месту бесплатно да је пријаве, без попуњавања формулара.

"После тога биће им послата смс порука да је пријављивање прошла успешно и на адресу пребивалиште ће им стићи потребна документа, као и картица здравственог осигурања и извод из матицне књиге рођених", рекла је Брнабић.

Министарка је у изјави новинарима рекла да је до сада преко пројекта е-беба пријављено око 8.000 новорођенчади.

Она је изјавила да је одушевљена квалитетом услуге и поручила да се неће стати само на њој, већ да ће убудуће бити омогућено и електронско плаћање преко портала Е-управа.

"Идемо на нове електронске сервисе, како бисмо олакшали живот грађанима и привреди", рекла је Брнабић.

Како каже, примећено је да је СМС порука сувише административна и да ће убудуће у њој стајати и честитка родитељима.

Брнабић је захвалила донаторима који су помогли да се опреми породилишта у унутрашњости неопходним рачунарима, смарт- кард читачима и штампачима, које породилишта нису имала.

Министар Лончар је рекао да је пројекат "Бебо, добродошла на свет" добар пример сарадње између министарстава и истакао да је најважније да су родитељи задовољни том услугом.

"Овим показујемо да озбиљно водимо рачуна, како бисмо омогућили родитељима да им пријављивање беба не буде траума, као и да се лакше одлуче за проширење породице", рекао је Лончар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана