www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.10.2016.

Листе чекања све мање, план да их до 2020. не буде

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да су листе чекања за прегледе и инервенције свакога дана све мање, а да би се ефикасно радило и тај проблем коначно решио до 2020. године, неопходно је да постоји централна листа чеканаја, да се прекомпонују ресурси и обезбеди довојно материјала.

 

Прецизирајући о каквом материјалу се ради, Лончар је рекао да је реч о сочивима, ортопедским помагалима, вештачким куковима, прецизирајући да Министарство прави план да се до 2020. године укину листе чекања.

 

Министар је за ТВ Пинк рекао да су "профункционисали" од пре два дана неопходни и протоколи, који подразумевају прецизан списак онога што је неопходно да се уради пре одласка, на пример, на магнетну резонанцу, као што је ултразвук, рентгенски снимак, преглед специјалисте.

 

Лончар је указао да су купљена четири апарата за зрачење, да апарат у Крагујевцу ради, а да су прорадила два у Нишу.

 

"Апарат у Београду је инсталиран, у (Сремској) Каменици почињу да раде три апарата, а до краја године купићемо још шест најсавременијих апарата", рекао је Лончар и додао да је то начин да се реше листе чекања.

 

Говорећи о лечењу захваљујући прикупљеном новцу из хуманитарних акција, министар је рекао да последњих годину или две има све мање таквих акција, од када је формиран буџетски фонд.

 

"Имали сте сваки други дан насловну страну у новинама и апел за помоћ, а сада се то догађа врло ретко, јер у буџетском фонду има довољно новца, посебно за децу којој помоћ не може да буде указана у Србији и десетине деце је већ отишло на лечење, неки су излечени, а неки у фази лечења", рекао је Лончар.

 

Лончар је рекао да премијер Александар Вучић на здравство не гледа "као на плен", већ да се у ту област улаже новац и сређују како зграде, тако и неопходна опрема и апарати.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана