www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 20.09.2016.

До краја године иновативни лекови на позитивној листи

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да ће до краја године бити уведени иновативни лекови на позитивну листу и да ће струка одредити динамику којом ће лекови у наредне четири године бити стављени на листу.

 

"То значи да ће се тачно знати динамика који иновативни лек се уводи ове, који наредне године...Правимо приоритете и распоред до 2020. године. Приоритет су они који имају најбољи ефекат", рекао је Лончар на представљању истраживаја Америчке привредне коморе "Четврто пролазно време".

 

Он је подсетио да иновативни лекови нису увођени више од четири године и да се у наредном периоду може очекивати редовно ажурирање листа иновативних лекова.

 

"Тачно је има више од 100 захтева за увођење иновативних лекова. Више од четири године није то решавано", рекао је Лончар и додао да су у претходном периоду сви проналазили изговоре да се тај проблем не реши, али да је министарство које он води пре две недеље формирало тим који ће се бавити овом проблематиком.

 

Обављени су, како каже, разговори са републичким стручним комисијама и већ су се изјаснили који лекови треба да уђу на листу.

 

Дефинисати рокове за тендере у здравству

 

Министар здравља изјавио је да су јавне набавке у здравству велики проблем и затражио да се дефинишу рокови у којима морају да буду завршени тендери у здравству.

 

"Није исто када неко чека лек или жардињеру. Овде су угрожени људски животи и због тога је важно да одредимо рок у коме мора то да се реши, да знамо имамо ли лек или немамо", рекао је Лончар.

 

Он каже да данас, уколико се тендери не заврше до краја године болница остаје без апарата или лека, а новац намењен за те сврхе враћа се у буџет.

 

"То је недопуство у здравству, хајде да имамо рок у коме мора да се заврши тендер у здравству. Овако не успеју тендери, праве се огромне листе чекања", нагласио је министар.

 

Говорећи о могућности да једног дана пацијенти са овереним здравственим књижицама иду и код приватног лекара, он је рекао да се синергија приватног и јавног сектора не може десити преко ноћи.

 

Подсетио је да су потписани уговори са приватним клиникама за вантелесну оплодњу, операцију катаракте, дијализу, хипербаричну комору.

 

Јавно и приватно патнерсто регулисаће нови Закон о здравственом осигурању, а Лончар каже да су добили сагласност Европске комисије за њега, те да ће закон до краја године ући у скупштинску процедуру.

 

Он подсеећа да приватне клинике морају урадити "личну карту", како би се знало коме се шаљу пацијенти.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана