www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 26.07.2016.

Психијатријски пацијенти редовно да узимају терапију

Министар здравља Златибор Лончар и директирка Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" Славица Ђукић Дејановић апеловали су данас на породицу, комшије, духовнике, изабране лекаре да обрате пажњу на психијатријске пацијенте да ли редовно користе терапију, како би се спречили немили догађаји.

Превенција је, како кажу, најважнија у психијатрији, те ће болница "Лаза Лазаревић" сваког четвртка од 09 до 12 сати примати пацијенте без здравствене књижице, а да се свакога дана од два до три сата, телефондским путем могу добити савети шта да предузму и како да решавају проблеме насиља, агресије.

Министру здравља, који је данас посетио Клинику "Лаза Лазаревић" показани су разни предмети, који су у последње три године заплењени од психијатријских пацијената збринутих у тој болници - секире, чекићи, ножеви, сатаре, перорези, жилети...

"Идеја министарства и струке је да апелујемо на све грађане, на целу заједницу, превасходно породицу, пријатеље, комшије, због немилих догађаја који су се десили, да обрате пажњу на људе који имају психијатријске проблеме да ли редовно иду код лекара, да ли узимају терапију, да ли долазе разне секте које желе да придобију такве људе како би за њих извршили одређена дела", рекао је Лончар.

Он је додао да је идеја да се помогне психијатријским пацијентима, како би редовно одлазили на контролу, да им се набаве лекови, јер је превенција најважнија како би се избегли немили догађаји.

Лончар каже да је планирано да се акције попут "отвореног четвртка у Лази" и телефонског саветовалишта, спроведе и у другим психијатријским болницама у Србији.

Ђукић Дејановић је поручила да нема здравља без менталног здравља и апеловала на све, посебно изабране лекаре да више раде на едукацији како би се препознали пацијенти који могу бити потенцијални насилници.

"Отворени четвртак је права прилика за све који посумњају на свог сродника да нешто није у реду, треба да дођу и да добију упутства шта да раде, а ми ћемо по потреби и принудно болнички збринути таквог човека", нагласила је Ђукић Дејановић.

Она је додала да има људи који тешко контролишу своје импулсе, који су свесни последица свог понашања, али им је контрола тешка, те да се са таквим људима мора радити, јер има оних који могу бити темпиране бомбе на мале поводе.

Ђукић Дејановић каже да је заплењено оруђе од пацијената које је данас показано само део и да се догађа да пацијенти вешто сакрију оружје и оруђе и да чак и полицајци који их доведу не могу те предмете да пронађу.

Насиље је, како каже, у порасту у свету, али и код нас и да немили догађаји провоцирају људе који су пуини агресије, а нису под контролом.

Како би се спречили немили догађаји, наставља она, домови здравља морају имати обучене лекаре, који не морају бити психијатри, а који могу да препознају проблем и препознају погоршања која се могу драстично завршавати.

У клиници "Лаза Лазаревић" годишње се обави око 40.000 прегледа, око 7.000 људи прошле године је ургентно доведено код њих и половина је задржана на болничком лечењу.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана