www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.07.2016.

Министри у Прешеву: Балканска рута и даље постоји

Чланови Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова - министар полиције Небојша Стефановић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и министар здравља Златибор Лончар, оценили су данас у Прешеву да мигранти и даље пролазе западном балканском рутом, наводећи да је од почетка године регистровано 102 000 миграната који су прошли кроз Србију.

Они су приликом обележавања годину дана од формирања Прихватног центра у Прешеву, нагласили да ће Србија све учинити да спречи илегалне уласке у нашу земљу, да заштити грађане, али и да мигрантима обезбеди хуман третман.

"Ми смо пре годину дана доказали да постоји балканска рута. За годину дана кроз нашу земљу је прошло више од 600.000 миграната. Од првог јануара ове године до сада регистровали смо 102.000 миграната који су прошли кроз Србију иако је од почетка марта затворена балканска рута. То значи да западана балканска рута и даље постоји и да људи све теже одлазе ка земљама Европске уније", изјавио је министар Александар Вулин.

Он је нагласио да Србија неће дозволити да буде простор на коме ће се гомилати мигранти због тога што су сви остали затворили граници.

"Због затворених граница Србија може да се нађе у проблему и то Србија неће дозволити. Нажалост границе се затварају без поштовања међународног права и зато Србија неће дозволити да буде простор где ће се мигранти гомилати", казао је Вулин.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић такође је оценио да је од почетка лета дошло до повећања миграционих токова.

Он је као посебан проблем истакао шверц миграната и најавио одлучну "борбу" против малих, али и организованих група шверцера.

"Током 2015. године ми смо против шверцера миграната поднели 1015 пријава, а ове године 241 пријаву. Масовно затварање граница у Европи довело је до тога да је кријумчарење људи постало исплативије. Шверцери узимају мигрантима од 1000 до 9.000 евра  и ми ћемо се свим силама борити против тога.

Формирали смо посебну радну групу против кријумчарења људи и Србија ће остати безбедна и сигурна земља.  Такође о овом проблему морамо да разговарамо са свим нашим партнерима у Европи, јер Србија не сме да остане сама да решава тај проблем“, рекао је министар Стефановић.

Министар здравља Златибор Лончар, подсетио је да су мигранти у свим прихватним центрима имали достојанствен третман и добру медицинску негу.

"У последњих годину дана у нашим прихватним центрима медицински смо збринули 64.365 миграната. Само овде у Прихватном центру у Прешеву медицинску помоћ је затражило 29.000 миграната.  Држава Србија је само за лекове за мигранте прошле године издвојила 95 милиона динара“, казао је Лончар.

Према оцени министара у последња три месеца мигранти углавном у нашу земљу долазе из Бугарске.

У Прихватном центру у Прешеву тренутно борави само 13 миграната из Сирије и Авганистана.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана