www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 06.07.2016.

За пројекте из области здравства 184 милиона динара

Министар правде Никола Селаковић уручио је данас 67 уговора добитницима Конкурса за доделу средстава прикупљених на основу кривичног гоњења у укупном износу од 2,86 милиона евра.

Селаковић је на додели уговора у Клубу посланика рекао да је конкурс резултат примене посебних мера акционог плана за борбу против корупције, подсетивши да је у мају 2014. Скупштина Србије усвојила измене закона о кривичном поступку којим је предвиђен начин сакупљања и доделе ових средстава, а све је, како је истакао, прецизирано доношењем подзаконских аката.

"Желeо бих да истакнем да је ово резултат рада владе која у својим приоритетима има борбу против организованог криминала и корупције", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, на конкурс је стигло преко 1.200 пројеката, а изабрано је њих 67 и то потпуно једногласно.

"Жао ми је што је у овом првом кругу остао велики број пројеката, али прилика ће свакако бити", поручио је министар правде и прецизирао да је Комисија у првом кругу као приоритет ставила здравство где је за пројекте из те обалсти додељено 184 милиона динара.

"То су значајна средства пре свега за набавку нових санитетских возила. Апсолутно сам уверен да ће то највише служити нашим грађанима", рекао је Селаковић.

Он је прецизирао да је за област социјалне заштите опредељено 78 милиона динара, за културу 40 милиона динара, док је за пројекте из области просвете издвојено 39 милиона.

Истакао је да ће Министарство правде до детаља пратити сваки од ових пројеката и начин на који се троши новац.

Министар здравља Златибор Лончар подсетио је да је санитетско возило једна покретна болница од које зависе животи људи.

"Што су боља возила више ћемо живота сачувати. Желим да се захвалим Министарству правде, тужилаштвима, комисији што су препознали потребну да се обнови возни парк. За две године смо купили 64 возила, али то није довољно за целу Србију", рекао је Лончар.

Он је казао да ће новац бити употребљен и за опрему, нарочито за дечје болнице.

"Биће купљени инкубатори, ултразвукови... Мислим да је ова акција добра, а резултати ће бити видљиви", рекао је Лончар подсетивши да је 2005. године била покренута акција да се купе 30 санитетских возила, а да се то никада није догодило.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин захвалио је Селаковићу јер је покренуо иницијативу.

"Желим да се захвалим и што се први пут дешава да државни орган непосредно помаже систему социјалне заштите. Ово је нама од нас", рекао је Вулин.

На средствима је захвалио и министар просвете Срђан Вербић рекавши да министарство није могло да покрије све потребе, када је реч о обнови инфраструктуре у образовним установама.

Министарство правде расписало је средином марта 2016. јавни конкурс за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења са циљем да се тим новцем финансирају пројекти од јавног интереса из различитих области, здравства, просвета, култура...

Влада Србије је крајем јуна усовјила предлог пројеката којима ће бити додељена средства.

На листи се налазе основне школе, домови здраља, Институт за неонталотологију у Београду, центри за социјални рад.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана