www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.10.2014.

Изјава прим. др Зорана Панајотовића, помоћника министра здравља Сектора за инспекцијске послове о спремности здравственог система у Републици Србији за могућу појаву еболе

Пратећи ситуацију епидемије еболе, још од јуна месеца надлежни у Министарству здравља су почели са активностима што се тиче обавеза, закона, али и обавеза стручног обавештавања и едукације здравствених радника на територији Републике Србије.

Кључне институције су заводи, односно институти за јавно здравље и здравствене установе на њиховом подручју, односно у зони одговорности. Путем упуства које је израдио Институт за јавно здравље "Батут", Републичке стручне комисије за заразне болести и Стручне комисије за болничке инфекције које су такође направиле исцрпно упуство, све је спремно и спроводи се по плану. Упуства које је израдио Институт за јавно здравље "Батут", што је објављено и на сајтовима, Министарства здравља и Института за јавно здравље "Батут".

За евентуално оболеле особе од еболе процедура је следећа: оболела особа се одмах транспортује у једну од инфективних клиника у Републици Србији, која је референтна, изолује се и под посебним је надзором по датим упутствима. Под надзором је и особље здравствене установе у којој се оболели лечи.

Карантин је објекат који испуњава одређене стандарде и хигијенско-санитарне и епидемиолошке услове, где би били смештени здрави људи, у трајању од 21 дан колико је максимални број инкубације за ову врсту болести. Особе у карантину могу да обављају уобичајене активности, осим ограничења изласка из објекта. Смештање у карантин односи се на оне који долазе из заражених подручја и за које постоји сумња да су могли да буду у контакту са оболелима од еболе.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана