www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 09.05.2011.

Пет година од ступања на снaгу Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО у Србији

Пре 5 година, 9. маја 2006. године, у Србији је ступила на снагу Оквирна конвенција о контроли дувана Светске здравствене организације. Тиме се држава Србија обавезала да примени различите мере у контроли дувана којима се смањују понуда и тражња за дуванским производима, а тиме и штетне последице на здравље становника Србије.

Оквирна конвенција о контроли дувана је први споразум Светске здравствене организације у области јавног здравља и представља споразум који је најбрже и најшире прихваћен у историји Уједињених нација. До данас, ратификовале су га укупно 172 државе света. Имајући у виду да дуван годишње усмрти скоро 6 милиона људи у свету, Оквирна конвенција обавезује државе које су je ратификовале да примене свеобухватне мере како би се смањило оболевање и превремено умирање због последица коришћења дуванских производа и изложености дуванском диму.

Србија спроводи бројне активности и доноси законе којима примењује мере предвиђене Оквирном конвенцијом. Постигнути су значајни резултати у погледу снижавања учесталости пушења, изложености дуванском диму, знања и ставова о ризицима везаним за пушење и изложеност дуванском диму, примене и поштовања закона, забране рекламирања, пораста цена дуванских производа, значајном снижавању илегалне трговине дуванским производима и другог. Овакви резултети су охрабрујући али истовремено обавезују на стално унапређење и усклађивање са Оквирном конвенцијом и примерима добре праксе из целог света.


Додатни материјали:

Покажи послате коментаре (1)
Grupa gradjana iz Drazevca 20.8.2012. - 15:30
Ko kontrolise vozace u javnom saobracaju ? Konkretno postavljamo pitanje za autoprevoznika Lasu i njihove vozace na liniji 592 Banovo brdo - Drazevac. Vozaci na liniji 592 vrlo cesto puse za vreme voznje tako da smo mi ( putnici) osudjeni da se vozimo u oblaku dima ! Zasto? Donet je zakon o zabrani pusenja u javnom prevozu - ali ko ga sprovodi ? Ko kontrolise vozace i na koji nacin ? Molimo Vas da nam pomognete u resavanju ovog veoma neprjatnog problema ! Unapred zahvalna grupa gradjana iz Drazevca
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана