www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 29.04.2011.

Саопштење

ИСТРАЖИВАЊЕ О ЕФЕКТИМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ИЗЛОЖЕНОСТИ ДУВАНСКОМ ДИМУ 3 МЕСЕЦА НАКОН ПРИМЕНЕ


Tри месеца након доношења Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму спроведено је истраживање у периоду од 23. фебруара до 2. марта 2011. године, које је показало да подршка становништва овом закону расте и да га сада подржава 80% одраслих становника Србије (77% у новембру 2010. године).

Резултати истраживања су показали да велика већина становника наше земље зна да је дувански дим штетан и за непушаче који га удишу из околине (92%), као и да је пушење цигарета узрочник тешких и бројних болести (89%). У поређењу са првим истраживањем спроведеним у новембру 2010. године, значајно је смањена изложеност становништва дуванском диму - на радним местима са 45% на 35%, у школама са 44% на 23%, а смањен је и проценат становника који дозвољавају пушење у свим просторијама у свом стану са 48% на 42%. Уочене су и промене у понашању пушача, па је тако четвртина њих (27%) смањила број попушених цигарета дневно, а петина размишља да са пушењем цигарета престане (18%). Међу бившим пушачима чак 38% наводи да их је на престанак пушења навео управо Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму.

Истраживање о ефектима Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму је показало да међу становницима Србије постоји развијена свест о томе да је Закон донет како би се унапредило и заштитило њихово здравље од изложености и штетног утицаја дуванског дима.

Покажи послате коментаре (5)
Snezana 4.1.2012. - 0:6
Ja u potpunosti podrzavam primenu Zakona o zabrani pusenja, ali mi strahovito smeta sto pusaci i dalje smatraju da su oni i njihova prava ugrozeni.Neka oni puse ako bas hoce, ali nemaju prava da truju sve oko sebe.Cak ni o sopstvenoj deci ne razmisljaju!Samo,ne postuju svi ove zabrane, pa me zanima ko je nadlezan i kome se prijavljuju lica koja krse zakon? Ja sam imala jako neprijatnu situaciju u gradskom autobusu sa vozacem koji je pusio kad sam usla u autobus sa detetom.Pitala sam ga zar zakon za njega ne vazi?On je bio vidno iznerviran, pa je poceo da vice na mene, kao s kojim pravom ja to njega pitam????Pa je onda na sledecoj stanici dosao kod mene, a ja sam sedela kod srednjih vrata sa detetom.Poceo je da mi mlati ispred nosa sa nekom cigaretom za odvikavanje od pusenja, kao ON IMA PRAVA da pusi tu cigaretu gde god hoce!A nije odmah rekao to, nego TEK na sledecoj stanici kad je promenio cigaretu!Na moje pitanje hoce li on nastaviti da vozi dalje autobus,rekao je da nece!Ipak je vozio dalje,konacno sam izasla iz autobusa.Napominjem da se sve desavalo u prisustvu putnika i mog maloletnog deteta, koje inace ima astmu i koje sam pre polaska u grad inhalirala kod kuce.Bila sam sokirana ovakvim ponasanjem vozaca, i jos da dodam da svi vozaci autobusa u mom gradu koji su pusaci, puse dok voze!!!Em ne postuju zakon, nikog se ne plase, jos me igrdio i izvikao se na mene!A sve je gledalo moje dete i putnici!Osecala sam se kao pravabudala, iako znam da sam u pravu!
jova 13.6.2011. - 16:40
"Mika 29.4.2011. - 21:58 Sve je u rdu sa zakonom ,ali pušačii su vrlo čudni oni misle da imaju prava na sve." ...za razliku od nepusaca...
Nikoleta 13.5.2011. - 19:23
U potpunosti podržavam Ministarstvo zdravlja i druge inspekcijske organe u sprovođenju ovog Zakona, koji zaista štiti nepušače od štetnih uticaja duvanskog dima u velikoj meri. Ono što bih predložila Ministarstvu zdravlja jeste da objavi statistiku podnetih prijava o kršenju zakona Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstvu zdravlja - Zdravstvenoj i Sanitarnoj inspekciji, kao i na šta se odnosi kršenje Zakona (neisticanje znakova zabrane, neisticanje obaveštenja o ovlašćenom licu za kontrolu sprovođenja zabrane, pušenje u prostoru gde je zakonom zabranjeno, itd...), kao i na koja mesta se to odnosi (npr. zdravstvene ustanove, vaspitno-obrazovne ustanove, državni organi i organi lokalne samouprave, javni prevoz, radni prostor, itd...).
snezana 8.5.2011. - 22:53
" у школама са 44% на 23%"?? zar ne bi trebalo da je u skolama 0%?
Mika 29.4.2011. - 21:58
Sve je u rdu sa zakonom ,ali pušačii su vrlo čudni oni misle da imaju prava na sve.
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана