www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 31.03.2010.

Национални програм ''Србија против рака''


У Србији сваке године од рака оболи 32.000 особа. Са 20.000 особа које умру од последица ове болести годишње, рак представља други по учесталости узрок смрти становника Србије, после болести срца и крвних судова.

Међутим, у великом броју случајева, малигне болести су излечиве уколико се открију на време. Управо због тога, Министарство здравља Републике Србије и Републички завод за здравствено осигурање покренули су Националну кампању „Србија против рака“ у складу са Националним програмом усвојеним од стране Владе Републике Србије.

Циљ кампање је смањење броја новооболелих  и броја умрлих од малигних обољења, што се може постићи уколико се код грађана развије свест о значају превентивних прегледа.

Због тога, што пре посетите свог изабраног лекара који ће Вас упутити на даље прегледе!


Редован преглед је најбоља заштита. Кажи то свима које волиш!



Најчешће малигне болести код жена у Србији су рак дојке, рак дебелог црева и рак грлића материце. Сваке године око 4.000 жена у Србији оболи од рака дојке, 1.500 од рака дебелог црева  и 1.400 од рака грлића материце.

Код мушкараца, најчешће малигне болести су рак плућа и рак дебелог црева. Сваке године у Србији 3.900 мушкараца оболи од рака плућа а 2.200 од рака дебелог црева.

Најбољи начин борбе против рака плућа су превенција пушења и избегавање излагања дуванском диму. За превенцију рака дојке, рака грлића материце и рака дебелог црева најзначајнији су редовни прегледи.

У циљу раног откривања рака грлића материце у наредном периоду биће спроведен организовани скрининг на целој територији Србије. Скрининг програмом биће обухваћене жене старости од 25 до 69 година.





Брзи линкови:





31.03.2010.

Најава нових активности у оквиру кампање "Србија против рака"



Поводом сумирања резултата и најаве нових активности у оквиру кампање "Србија против рака" данас је одржан радни доручак са новинарима у Клубу народних посланика.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић подсетио је да су најчешће малигне болести код жена у Србији рак дојке, дебелог црева и грлића материце, док су код мушкараца најчешће малигне болести рак плућа и дебелог црева.

У циљу раног откривања рака грлића материце бити спроведен организовани скрининг на целој територији Србије који ће обухватити жене старости од 25 до 69 година.

Министар  Милосављевић је додао да је, у оквиру реализације кампање "Србија против рака" 15.000 здравих жена старости од 45 до 69 година прегледано покретним дигиталним мамографом од јула 2009. до фебруара 2010. године. Том приликом је, међу 6.000 прегледаних жена, откривен и оперативно третиран злоћудни тумор код 31 жене, а доброћудни у 28 случајева.

У циљу наставка кампање Министарство здравља  ће од 1. јуна, у сарадњи са Институтом за онкологију и радиологију Србије и Асоцијацијом за психо-онкологију Србије, увести нови начин комуникације са грађанима путем телефонске линије за психолошку подршку намењене онколошким пацијентима и члановима њихових породица ради подршке и помоћи у свим фазама лечења, најавио је министар.

Министарство  здравља и Републички завод за здравствено осигурање покренули су у априлу 2009. године Националну кампању "Србија против рака" с циљем смањења броја новооболелих  и броја умрлих од малигних обољења развијањем свести грађана о значају превентивних прегледа. 

Радном  доручку са новинарима присуствовали су државни секретари Министарства здравља, доц. др Невена Карановић и др Томислав Стантић.


Танјуг





29.10.2009.

Подршка Аlpha Banke Националном програму "Србија против рака"



Поводом подршке Аlpha Banke Националном програму "Србија против рака", издавањем јединствене MasterCard кредитне картице данас је одржана конференција за новинаре у Југословенском Драмском Позоришту.

Државни секретар Министарства здравља, доц. др Невена Карановић истакла је да је сарадња са  Аlpha Bankom од општег интереса, јер ће допринети бољем здрављу жена Србије.

Државни секретар подсетила је да је захваљујући повећаном броју дигиталних и покретних мамографа у последњих шест месеци прегледано преко 5.000 жена, што указује на значајно подигнут ниво свести код жена које се, за разлику од раније, више јављају на превентивне прегледе.

Председник Извршног одбора Аlpha Banke, г. Георгиос Папанстасиоу објаснио је да ће приликом сваке трансакције обављене MasterCard кредитном картицом Аlpha Banka издвојити део средстава и усмерити га у фонд Националног програма „Србија против рака“ .

„Забрињавајући је податак да свака дванаеста жена у Србији оболи од рака дојке, али и охрабрујућа чињеница да је рак дојке излечив уколико се открије на време, навео нас је на то да се активно укључимо у борбу против овог обољења”, навео је г. Папанстасиоу.

Члан Извршног Одбора Аlpha Banke, г. Периклис Дроугас рекао је да слоган кампање “Хвала” није упућен корисницима картице само у име Аlpha Banke, већ у име свих грађана Србије, свих супруга, мајки, сестара и пријатељица.

Промотер кампање је глумац, Небојша Глоговац.

Свим грађанима који у промо периоду, од 9. новембра 2009. до 31. јануара 2010. године, аплицирају за MasterCard картицу,  Аlpha Banka је омогућила додатну погодност - бесплатну чланарину за прву годину коришћења картице.

Корисници јединствене MasterCard кредитне картице Аlpha Banke, без уложених додатних трошкова и напора, постаће активни донатори у овој хуманој акцији.  

Све информације о погодностима и условима коришћења MasterCard кредитне картице  Аlpha Banke грађани могу добити у 166 пословница широм земље.

Циљ Националне кампање „Србија против рака“ је смањење броја новоболелих и броја пацијента преминулих од последица малигних обољења, уз развијање свести грађана о значају превентивних прегледа.


Танјуг





22.10.2009.

Отворен Национални ПЕТ центар у Клиничком центру Србије



Председник Републике Србије, Борис Тадић и министар здравља, проф. др Томица Милосављевић отворили су данас Национални ПЕТ центар, најсавременији центар за дијагностификовање и лечење малигних болести у Клиничком центру Србије.

Председник Републике Србије, Борис Тадић изјавио је да је уверен да ће Клинички центар Србије бити завршен у мандату ове Владе и изразио задовољство због чињенице да држава Србија успева да улаже знатна средства у опремање дијагностичких центара, чиме се сврстава уз друге државе са модерним здравственим системима.

"Овај дијагностички центар треба да омогући успешну борбу против карцинома - једне од најтежих болести с којима се данас човечанство суочава", рекао је председник и додао да се мора тежити сталној модернизацији опреме у здравственим установама и усавршавању здравствених радника. 

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић прецизирао је да ће до краја године, у првој фази рада ПЕТ центра, бити прегледано десет пацијената недељно и најавио да ће у наредне три године Клинички центар Србије добити петоструко веће инвестиције у односу на претходне године.


Танјуг





Данас су председник Републике Србије, Борис Тадић и министар здравља, проф. др Томица Милосављевић свечано отварили Национални ПЕТ центар, најсавременији центар за дијагностификовање и лечење малигних болести.

За изградњу и опремање Националног ПЕТ центра, који ће бити смештен у Клиничком центру Србије, обезбеђено је око 5 милиона евра, из средстава Буџета Републике Србије уз финансијску подршку Eurobank EFG кроз донацију од 1 милион евра. Донација Eurobank EFG представља део свеобухватног програма подршке друштвеној заједници у Србији под називом "Инвестирамо у европске вредности", у који је до сада донирано преко 3 милиона еура за пројекте подршке образовању, особама са инвалидитетом, здравству и заштити животне средине.

Оснивање Националног ПЕТ центра део је стратешког плана Министарства здравља Републике Србије за опремање здравствених установа најсавременијом дијагностичком опремом у оквиру програма “Србија против рака”, које је покренуто на инцијативу стручњака, имајући у виду велики дијагностички потенцијал ПЕТ технике као и пораст учесталости малигних обољења код нас.

Позитронска емисиона томографија (ПЕТ) је јединствена дијагностчка техника, која припада области нуклеарне медицине, помоћу које можемо да “видимо” и “меримо” најсуптилније метаболичке и друге процесе који се одвијају у ћелијама различитих ткива и органа. 

Очекивани резултати и предности Националног ПЕТ центра су брже успостављање прецизне дијагнозе и бољи резултати лечења тешких болести, смањење броја непотребно примењених хируршких и осталих терапијских процедура као резултат поузданости ПЕТ налаза.

Захваљујући огромним дијагностичким потенцијалима ове технике, значајно се убрзава успоста¬вљање тачне дијагнозе најтежих болести и тиме доприноси правовременом и адекватном планирању лечења, прецизној процени резултата лечења, па самим тим и бољој прогнози болести.

Свечаност поводом отварања Националног ПЕТ центра присуствовали су и директор Клиничког центра Србије, др Ђорђе Бајец, председник Извршног одбора Eurobank EFG, Philippos Karamanolis и директор Института за нуклеарну медицину, проф. др Владимир Обрадовић.



     









15.10.2009.

Покретни дигитални мамограф у Здравственом центру Крушевац



Поводом постављања покретног дигиталног мамографа у Здравственом центру Крушевац, у оквиру кампање "Србија против рака", јуче је одржана конференција за новинаре у Здравственом центру Крушевац.

На конференцији су говорили државни секретар Министарства здравља, др Томислав Стантић, директор Здравственог центра Крушевац, др Војкан Кулић, директор Клиничког центра Ниш, проф. др Србобран Тренкић и директор центра за радиологију, Клиничког центра Ниш, проф. др Петар Бошњаковић.

Мобилни дигитални мамограф је обезбеђен од стране Фондације Принцезе Катарине, а захваљујући донацији од 400,000 долара која је добијена од стране Stavros S. Niarchos Фондације, у сарадњи са Лајфлајн хуманитарном организацијом из Њујорка.

Мобилни дигитални мамограф се састоји од вучног возила и приколице у којој је смештена мобилна ординација. Поред дигиталног мамографа, у саставу овог комплета су и мала чекаоница и лекарска ординација.






07.10.2009.

Конференција за новинаре поводом даљих активности на пољу подизања свести о важности превентивних прегледа



Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине организовала је данас конференцију за новинаре поводом најаве заштитног лица и даљих активности на пољу подизања свести о важности превентивних прегледа и раном откривању рака дојке у Белом Двору.

Тим поводом, присутнима су се обратили Њ.К.В. Принцеза Катарина, државни секретар Министарства здравља, др Томислав Стантић, директор Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводина и Секретар за здравство града Новог Сада, проф. др Александра Новаков Микић, начелник одељења епидемиологије и превенције на Институту за Онкологију и Радиологију Србије, др Ана Јовићевић, професор енглеског језика на Факултету политичких наука у Београду и особа која је победила рак дојке, мр Гордана Залад и певачица и заштитно лице Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине у кампањи превенције рака дојке, Емина Јаховић.

Обраћајући се присутнима Њ.К.В. Принцеза Катарина је изразила захвалност свима који су дали подршку у борби против рака дојке и истакла да је изузетно важно да сви заједно радимо на подизању свести о борби против рака дојке. "Апелујем на све жене да нам помогну у овој борби тако што ће водити рачуна о себи и ићи на редовне прегледе", поручила је Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Државни секретар Министарства здравља, др Томислав Стантић, нагласио је важност заједниче акције и захвалио се Њ.К.В. Принцези Катарини на напорима које улаже на пољу борбе против рака дојке у оквиру кампање „Србија против рака“.

„На овом пољу постигнути су очигледни резултати. Србија сада има два мобилна дигитална мамографа, један који је обезбеђен захваљујући медијској кампањи коју је покренула РТВ Б92 и други који је Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине обезбедила  захваљујући гранту који је добила од Ставрос Нијархос Фондације и који је поклоњен Клиничком центру Ниш. Захваљујући оваквим акцијама у Србији ће се сигурно повећати број рано откривених случајева рака дојке, што ће сигурно довести и до смањења стопе смртности од ове болести у нашој земљи“, поручио је др Стантић.

Директор Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводина и Секретар за здравство града Новог Сада, проф. др Александра Новаков Микић, истакла је важност овакве кампање која под истом капом окупља све значајне партнере који се боре за подизање свести јавности о важности превентивних прегледа и раном откривању рака дојке.

Начелник одељења епидемиологије и превенције на Институту за Онкологију и Радиологију Србије, др Ана Јовићевић, подсетила је да се у Србији сваке године региструје 4000 новооболелих жена и да рак дојке представља 25% свих малигних тумора у Србији.

Конференцији су присуствовали и представници компанија које су се у сарадњи са Фондацијом Њ.К.В. Принцезе Катарине укључиле у кампању подизања свести о важности превентивних прегледа и раном откривању рака дојке.
g





01.10.2009.

Кампања "Србија против рака" Стручњаци одговарају на питања грађана у Шопинг центру "Ушће"


Поводом месеца "Ружичасте врпце" данас су на промотивном штанду председник Радне групе за имплементацију Програма за рано откривање и скрининг рака дојке, проф. др Зоран Ракочевић и др Тања Павловић из Института за онкологију и радиологију Србије одговарали на питања грађана у вези са превенцијом рака дојке у Шопинг центру "Ушће".

Претходних дана на информативном штанду са грађанима су разговарали председница Републичке стручне комисије за превенцију рака грлића материце Министарства здравља, проф. др Весна Кесић, о превенцији рака грлића материце и др Иван Димитријевић, специјалиста опште хирургије, Клинички центар Србије, у вези са превенцијом рака дебелог црева.

Организатори акције су Министарство здравља, Секретаријат за здравство града Београда, Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине, Добротворни фонд Катарина Ребрача и Шопинг центар „Ушће“ уз медијску подршку РТВ Б92.

Министарство здравља имаће власништво над штандом од 28. септембра до 4. октобра 2009. године, а након тога за штандом ће се до краја месеца смењивати остали учесници акције.


    








30.09.2009.

Хуманитарна аукција фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине и Тигар корпорације у Белом Двору


Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина били су домаћини хуманитарне аукције у корист превенције рака дојке која је одржана синоћ у Белом Двору. Аукцији је присуствовала и Њено Пресветло Височанство Принцеза Ира фон Фурстенберг у својству посебног госта Краљевског пара.

Гости су том приликом могли да учествују у хуманитарној аукцији ограничене едиције гумених чизама - Пиротски ћилим, коју је Тигар корпорација специјално дизајнирала у циљу подршке кампањи подизања свести о раку дојке у Србији. 

Током свечаног отварања, гостима су се обратили: Њ.К.В. Престолонаследник Александар II, Њ.К.В. Принцеза Катарина, доц. др Невена Карановић, државни секретар Министарства здравља, проф. др Драгана Јовановић, Градски секретар за здравство града Београда, и г-дин Драган Николић, генерални директор Тигар корпорације. 

Учесници су могли да се надмећу за 25 оригиналних производа инспирисаних мотивима пиротских ћилима (Нежни додир, Буђење, Краљевска милост, У средишту сна,   Есенција, Венац од снова, Мистика, Ђаволска лепота, У љубавном загрљају, Чежња,  Успомене, Сањарења, Дух предака,  Животни пут, Благослов, Вечност, Лакоћа постојања, Тајанствено плаво, Величанство боја, Заборављена драгоценост, Породична тајна, Илузије, Принцезин осмех, Поезија и Кораци у времену).






28.09.2009.

Испорука мамографа Општој болници Параћин



Прослави Дана Параћина у недељу, 27. Септембра 2009.године присуствовали су Њ.К.В Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина, др Томислав Стантић, државни секретар Министарства здравља, проф. Александар Маргулис из Њујорка, и Њ.Е. г-дин Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији.

После церемоније у параћинском позоришту, уследила је посета болници у Параћину где је испоручен мамограф, који је обезбеђен из донације фирме СофМедица и г-ђе Катарине Софиану.

"Данас је добра прилика да се присетимо историје града Параћина, али исто тако и да погледамо у будућност. Са нама су најзаслужнији грађани Параћина који су добили посебна признања, и дозволите ми да вам честитам на томе. Ваша достигнућа треба да служе за пример и буду инспирација свим вашим суграђанима. У овим тешким временима економске кризе морамо сви да радимо више и боље, и да користимо све своје потенцијале", истакао је Њ.К.В Престолонаследник Александар II обраћајући се градоначелнику Параћина, г-дину Саши Пауновићу, члановима градске скупштине и добитницима признања.

Обраћајући се присутнима током предаје мамографа, Њ.К.В. Принцеза Катарина је истакла: “Рак дојке је озбиљна болест, али се може успешно лечити уколико се открије на време. Желим вам да овај мамограф  користите за добробит свих жена Параћина и овог краја”.






28.09.2009.

Отворен месец "Ружичасте врпце" у Шопинг центру "Ушће"



Министарство здравља у сарадњи са Фондацијом Њ.К.В. Принцезе Катарине, Добротворним фондом Катарина Ребрача, Секретаријатом за здравство града Београда и Шопинг Центром "Ушће" уз медијску подршку РТВ Б92, покренули су месец "Ружичасте врпце" у Шопинг центру "Ушће".

На церемонији отварања поздравне говоре су имали: Њ.К.В. Престолонаследник Александар II, Њ.К.В. Принцеза Катарина, доц. др Невена Карановић, државни секретар Министарства здравља, проф. др Драганa Јовановић, градски секретар за здравство, г-ђа Катарина Ребрача и г-ђа Смиљка Докић Јеремић, директор маркетинга МПЦ Пропертиес.

"Сматрам да је ово идеална локација за подизање свести јавности као и промоцију кампање Србија против рака, зато што ће жене у опуштеном окружењу и расположењу добити све неопходне информације о превенцији рака дојке", истакла је државни секретар Министарства здравља, доц. др Невена Карановић.

Проф. др Драгана Јовановић, градски секретар за здравство, нагласила је да ће Секретаријат за здравство града Београда у другој недељи месеца „Ружичасте врпце“ у „Ушће“ Шопинг центру од 12 – 16 часова обезбедити стручна саветовања за жене, као и торзо на коме се вежба самопреглед дојке.

“Отварање овог штанда је остварење мога сна, ружичастог, препознатљивог у Србији већ четири године. Нисам се случајно родила 1. октобра, вратила да живим у Србију и основала фондацију која се залаже за информисаност жена, боље услове прегледа и лечење рака дојке. Штанд је осмишљен и посвећен свим женама у Србији“, рекла је г – ђа Катарина Ребрача у свом обраћању.

Г-ђа Смиљка Докић Јеремић, директор маркетинга МПЦ Пропертиес је истакла да је Шопинг центар Ушће  највећи шопинг центар на Балкану са преко 140 продавница, које свакодневно посећују десетине хиљада посетилаца. “Верујемо да је то велика снага људи, који ће сви заједно пружити своју подршку хуманитарној акцији у борби против рака дојке. Срећни смо што Шопинг Центар Ушће у октобру месецу бити обојен у ружичасто и заједно са овим промотивним штандом, дати свој допринос“, истакла је г-ђа Докић Јеремић.

Њ.К.В. Принцеза Катарина је у свом говору нагласила: “Веома ми је драго када видим да смо сви овако сложни у борби против ове опасне болести. То је лекција коју сам научила током дугогодишњег бављења хуманитарним радом. Само заједничким напорима можемо послати праву поруку, и бити сигурни да су је наше жене, жене Србије јасно и гласно разумеле. Рак дојке је излечив! Смрт није опција! Молим вас водите рачуна о себи, како бисте могле да бринете о својим вољенима! Превентивни преглед је најбоља заштита! Имајте то на уму! Посетите свог лекара“, и прогласила “Месец ружичасте врпце“ званично отвореним.

На штанду су представљени посебни производи специјално дизајнирани за потребе ове кампање. У сарадњи са Фондацијом Принцезе Катарине златара Томашевић је представила нову линију накита, компанија Тигар АД два нова модела модних гумених чизама из колекције Маниера које су дизајниране у складу са симболиком кампање и које ће се наћи у продаји почетком октобра, компанија Арт Ивал је представила нову палету чоколадних производа док су компаније Роаминг-Самсунг и МТС представили Пинк Самсунг С 7350, мобилни телефон који су специјално за овај месец и пројекат донирали Добротворном фонду Катарина Ребрача.

Специјална захвалност иде компанијама које су помогле реализацији ове акције: Алба Авис, Арт Ивал, Балон Центар, Диџитал Принтинг Центар, Иновејшнс, МТС, Роминг, Самсунг, Став, Стилос, Тигар А.Д. и златари Томашевић.





27.09.2009.

Уручен мобилни дигитални мамограф Клиничком центру Ниш



Представницима Клиничког центра Ниш данас је предат мобилни дигитални мамограф вредан око 700.000 евра.

Свечаности су присуствовали Њ.К.В Престолонаследник Александар ИИ и Њ.К.В Принцеза Катарина, државни секретар Министарства здравља, доц. др Невена Карановић, представници Клиничког центра Ниш и представници Града Ниша.

Ово је други мобилни мамограф у Србији који ће помоћи у раном откривању рака дојке међу житељкама југоистока Србије. Мобилни дигитални мамограф је обезбеђен од стране Фондације Принцезе Катарине, а захваљујући донацији од стране Ставрос С. Ниархос Фондације, у сарадњи са Лајфлајн хуманитарном организацијом из Њујорка.

Мамограф је предат Министарству здравља јуна ове године, а надлежно министарство је мамограф доделило Клиничком центру Ниш, као подршку спровођења Националног програма “Србија против рака”.

Њ.К.В Престолонаследник Александар ИИ и Њ.К.В Принцеза Катарина изразили су задовољство због помоћи установи од виталног значаја какав је Клинички центар Ниш и подсетили да је рак дојке опасна болест, која се може успешно лечити, али је неопходан заједнички напор свих - од државе, преко Министарства здравља, невладиних организација, успешних компанија и медија, како би се подигла свест о овој болести.


Танјуг






26.09.2009.

Специјално издање телевизијске емисије "Дизање свести 2009"



Компанија Авон и РТВ Б92 данас су организовали специјално издање телевизијске емисије "Дизање свести 2009" на Тргу Републике.

У емисији су учествовали државни секретар Министарства здравља, доц. др Невена Карановић, ЊКВ Принцеза Катарина, директор Републичког завода за здравствено осигурање, Светлана Вукајловић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, проф.др Ненад Боројевић, председник Радне групе за имплементацију Програма за рано откривање и скрининг рака дојке, проф. др Зоран Ракочевић, градоначелник Београда, Драган Ђилас, директор Америчке привредне коморе, Бојана Ристић, као и бројни стручњаци и јавне личности.

Доц. др Невена Карановић, државни секретар Министарства здравља најавила је да ће до краја године бити уведена законска обавеза превентивних прегледа за жене и истакла да у Републици Србији сваке године од рака дојке оболи 4.000 жена, али да охрабрује чињеница да се све више болест открива у раном стадијуму, када је излечива у 90 одсто случајева. На превентивним прегледима, открије се болест код један одсто прегледаних.

Др Карановић је нагласила да Република Србија данас располаже са 60 стандардних мамографа, шест дигиталних и два мобилна, што је велики успех, јер је 2005. године имала само 30, од којих један део није коришћен због тога што није било обучених лекара за тај посао и додала да је сада ситуација знатно боља. 

„Циљ је да Република Србија до краја 2010. године обезбеди 100 мамографа, што ће бити остварено захваљујући великом броју компанија, фондација и организација које су спремне да помогну“, истакла је др Карановић.

„Велики успех је постигнут применом мобилних мамографа, који покривају мање развијена подручја Републике Србије, где је до сада обављено 5.000 прегледа, а жене све више постају свесне важности превентивних прегледа“, рекла је др Карановић.

На данашњем скупу, женама се обратила и др Тања Павловић  из Института за онкологију и радиологију Србије, која је истакла да се здравим особама препоручује један преглед мамографом у две године, а ако се открије нешто сумњиво, онда треба ићи на контролу сваких шест месеци.

Овај догађај има за циљ да пошаље поруку женама у Републици Србији да је рак дојке болест која се може победити и да пружи подршку свим женама које се боре са овом болешћу. На овај начин Република Србија и Београд придружују се великом глобалном дешавању „Авон шетња око света у борби против рака дојке“ којe је покренула Авон Фондација и којe се одржава у више од 50 земаља света.
На Тргу Републие постављено је и стручно саветовалиште, где су се давале све потребне информације и где је подељено 300 ваучера за превентивне прегледе у Институту за окологију и радиологију Србије.

Поред "Авона", акцију је подржала Америчка привредна комора, компаније "Рибок", "Бамби", "Минаква" и "Фрувита" , а био је присутан и велики број јавних личности, међу којима градоначелник Београда, Драган Ђилас и Њ.К.В Принцеза Катарина Карађорђевић.

"Авон" је прошле године донацијом од један милион динара помогао куповину првог покретног дигиталног мамографа, а данас су се окупљенима обратиле и жене које су успеле да победе ту тешку болест.


Танјуг







06.07.2009.

Покретни дигитални мамограф у Краљеву



Покретни дигитални мамограф, купљен у акцији Фонда Б92 "77 жена у 7 дана" почео је данас са радом у Здравственом центру "Студеница" у Краљеву.

Државни секретар Министарства здравља, др Томислав Стантић, најавио је да ће после Краљева мамограф бити постављен у Ваљеву током наредна два до три месеца.

"Идеја је да се ове активности спусте на превентивни ниво, у домове здравља, како би изабрани лекар на основу података које има у датотеци могао да позива жене на мамографију једном у две године", истакао је др Стантић.

Директор Здравственог центра “Студеница”, др Драган Арсић, рекао је да сваке недеље на подручју Србије од рака дојке оболи 77 жена, тј. свака 12 и додао да управо зато откривање рака дојке у најранијем стадијуму, мамографским прегледом, драстично увећава шансе за успешно излечење.

У наредна три месеца мамографски преглед требало би да прође око три хиљаде Краљевчанки, између 50 и 60 жена дневно, истакао је др Арсић.

Покретни дигитални мамограф купљен је захваљујући донацији 114 компанија и координацији Фонда телевизије Б92. Реч је о својеврсној покретној ординацији на точковима која је опремљена апаратом за рану дијагностику рака дојке, која би требало да стигне и до удаљенијих крајева Србије, где већина жена нема могућност да се прегледа.

Здравствени центар посетио је и председник Радне групе за имплементацију Програма за рано откривање и скрининг рака дојке, проф. др Зоран Ракочевић.

У Здравственом центру “Студеница” покренуте су бројне активности, a формиран је и тим за имплементацију Националног програма “Србија против рака”, који чини петнаесточлана радна група.


Бета





30.06.2009.

Примопредаја покретног дигиталног мамографа у оквиру Акције Фонда Б92 „77 жена у 7 дана“



Церемонија примопредаје покретног дигиталног мамографа купљеног у оквиру Акције Фонда Б92 "77 жена у 7 дана" одржана је данас испред зграде РТВ Б92.

Покретни мамограф, купљен захваљујући донацијама 114 компанија и координацији Фонда телевизије Б92, свечано је предат Инситуту за онкологију и радиологију Србије.

Реч је о својеврсној покретној ординацији на точковима која је опремљена апаратом за рану дијагностику рака дојке, која би требало да стигне и до удаљенијих крајева Србије, где већина жена нема могућност да се прегледа.

Присутнима су се том приликом обратили министар здравља, проф. др Томица Милосављевић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, проф. др Ненад Боројевић и председник УО Фонда Б92, Веран Матић.

"У Србији има 1,6 милион жена старијих од 45 година, које би требало једном у две године да обаве преглед дојки", подсетио је министар здравља, проф. др Томица Милосављевић. Министар здравља је навео да је превенција овог обољења и раног откривања тумора дојке, срж Националног програма “Србија против рака” и  најавио да ће покретни мамограф већ започети обилазак градова у Србији. За неколико дана овај апарат биће у Краљево, а затим и у Ваљеву и у другим градовима.

Председник УО Фонда Б92, Веран Матић, изјавио је да је акција дала и други резултат, а то је да се подигне свест грађанки о неопходности превенције. "Ово је била једна од највећих акција када је реч о друштвеној корпоративној одговорности наше телезвизије", рекао г. Матић.

Покретни дигитални мамограф представља врхунску покретну дијагностичку станицу намењену специјалистичким прегледима и снимањима дојке. Опремљен је дигиталним мамографом Хологиц Селениа са технологијом директног снимања, јединим такве врсте на свету, који је инсталиран у мобилни контејнер дужине 13,5 метара у коме се налазе пријемне просторије, свлачионице за пацијенте, радна соба и просторија за особље.

Уређај је произведен између фебруара и маја 2009. године у Немачкој, по специјалној наруџбини Фонда Б92 и Института за онкологију и радиологију Србије.

У Србији од рака дојке оболи 4.000 жена, од којих трећина умре, иако је болест потпуно излечива уколико се открије на време.


Танјуг





25.06.2009.

Примопредаја мобилног дигиталног мамографа



Поводом примопредаје мобилног дигиталног мамографа данас је одржана конференција за новинаре на Белом двору.

Конференцију је отворио проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, а присутнима су се обратити Њ.К.В Принцеза Катарина, Њ.К.В Престолонаследник Александар II, проф. др Славица Ђукић Дејановић, председник Народне Скупштине и проф. др Србољуб Тренкић, директор Клиничког центра Ниш.

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља истакао је да је заједничка мисија свих оних који доприносе оваквим донацијама, да грађани Републике Србије буду здрави од зачетка до дубоке старости, али и да унапређују и чувају своје здравље и додао да је важно да се свака болест открије у раној фази како би била излечива.

"Та мисија се може остварити само ако смо заједно", истакао је проф. Милосављевић и додао да је Национални програм "Србија против рака", који спроводи  Министарство здравља обавеза и да ће она бити испуњена.

Проф. Милосављевић нагласио је да су мамографија и скрининг за рано откривање рака дојке важни за све грађане Републике Србије, а посебно за жене, и поручио да је "улагање у здравље једино право улагање у одрживи развој грађана ове земље".

Проф. др Славица Ђукић-Дејановић, председник Народне Скупштине истакла је да је важно бринути о психофизичком јединству сваког човека и подсетила да висока технологија може спречити да дође до тешке болести, али и допринесе њеном раном откривању, додавши да се може десити и да жене осећају страх када треба да оду на преглед и напоменула да је због тога важно да се у овакве акције укључе "и они који се баве проблемима душе, психолози, психијатри и сви хуманитарци".

Њ.К.В Престолонаследник Александар II и Њ.К.В Принцеза Катарина оценили су да је превенција најбоља заштита и да ће покретни дигитални мамограф омогућити да се смањи стопа оболевања од карцинома дојке и изразили наду да ће то продужити живот многих жена.

Данашњој церемонији присуствовали су представници Покрета за здравље жена Србије и други стручњаци у области здравства.

Мобилни дигитални мамограф је обезбеђен од стране Фондације Принцезе Катарине, а захваљујући донацији од 400,000 долара која је добијена од стране Ставрос С. Ниарцхос Фондације, у сарадњи са Лајфлајн хуманитарном организацијом из Њујорка. Ово је први и једини модел покретне ординације са дигиталним мамографом на Балкану, чија је реална вредност на тржишту 900,000 америчких долара. Мобилни дигитални мамограф се састоји од вучног возила и приколице у којој је смештена мобилна ординација. Поред дигиталног мамографа, у саставу овог комплета су и мала чекаоница и лекарска ординација. Произвођач дигиталног мамографа је Генерал Електрик, а приколицу је произвела фирма Бенце из Велике Британије.

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине поклонила је Министарству здравља Републике Србије мобилни дигитални мамограф, који ће га уступити Клиничком центру Ниш. Овом донацијом Фондација Принцезе Катарине пружа подршку спровођењу Националног програма «Србија против рака».






10.06.2009.

Промовисана кампања "Србија против рака"


Конференција за новинаре поводом кампање "Србија против рака" одржана је данас у Међународном прес центру - Танјуг.

Циљ кампање је смањење броја новоболелих и броја пацијента преминулих од последица малигних обољења, уз развијање свести грађана о значају превентивних прегледа.

Доц. др Невена Карановић, државни секретар Министарства здравља, поручила је да од седам малигних обољења која се најчешће јављају у Србији, чак три су у потпуности излечива, ако се открију на време и додала да је кампања "Србија против рака" Национални програм, те да није временски ограничена.

Др Карановић је рекла да ће у оквиру кампање "Србија против рака" бити набављена опрема за примарни ниво здравствене заштите, колпоскопи и микроскопи, али и сервер којим ће се за пет година умрежити сви домови здравља у Србији.

Светлана Вукајловић, директорка Републичког завода за здравствено осигурање истакла је да се у Србији годишње одвоји више од две милијарде динара за најсавременије цитостатике и да превенција има изузетно важну улогу у откривању, лечењу и спречавању малигних обољења.

Директорка Републичког завода за здравствено осигурање нагласила је да су Министарство здравља и РЗЗО уз подршку појединих фармацеутских компанија и неких медијских кућа покренули Националну кампању "Србија против рака" и да је циљ да се до краја године у Србији обави око 30.000 превентивних прегледа. Како би се повећао број урађених превентивних прегледа, РЗЗО је одвојио додатна средства за финансирање скрининг програма, што практично значи да ће за сваки превентивни преглед здравственим установама бити додатно плаћено, објаснила је гђа Вукајловић и позвала и друге медијске куће да се прикључе и пруже подршку кампањи.

Промотери кампање су Александра Ковач, певачица и Светозар Цветковић, глумац,  који су рекли да ће све учинити да промовишу ову кампању и изразили наду да ће "апели грађанима да обаве превентивне прегледе уродити плодом".  На конференцији за новинаре приказани су  и промотивни спотови за кампању, а презентовани су и стастички подаци у вези са малигним обољењима у Србији. 

У Србији се годишње открије 32.000 новооболелих случајева од малигних обољења, а од последица ових болести умре око 20.000 људи и по овим подацима Србија заузима водеће место у Европи. Међу женском популацијом најраспрострањенији је рак дојке, а затим рак грлића материце. Сваке године око 4.000 жена у Србији оболи од рака дојке, а од рака грлића материце око 1.400. Тумор дебелог црева представља један од најчешћих малигних тумора, од којег у Србији сваке године оболи 3.800, а умре 2.300 особа.

У циљу раног откривања рака грлића материце у наредном периоду биће спроведен организовани скрининг на целој територији Србије и обухватиће жене старости од 20 до 65 година.


Танјуг





22.04.2009.

Национални програм "Србија против рака"


Поводом усвајања Националног програма "Србија против рака" Министарство здравља организовало је данас конференцију "Србија против рака" у Палати "Србија".

На конференцији су говорили г. Борис Тадић, председник Републике Србије и проф. др Томица Милосављевић, министар здравља.

Г. Борис Тадић, председник Републике рекао је да се ефикасна превенција малигних и других тешких обољења не може спровести без сталне кампање просвећивања грађана и промовисања здравих животних навика.

Председник Србије истакао је да само здрави грађани могу ефикасно да раде свој посао и доприносе побољшању квалитету живота својих породица. "Никакве европске интеграције немају смисла ако у Србији људи масовно умиру од рака због непросвећености", поручио је председник.

"Политика која одустаје од просвећивања је политика без садржаја. Зато ово време док обављамо јавни посао свакога дана морамо да учинимо нешто на просвећивању грађана", рекао је председник Србије и истакао да побољшање здравствене културе грађана и ефикасности здравственог система могу бити спроведени и у државама које се, попут Србије, суочавају са економским и технолошким заостајањем.

"Нема дилеме да би, ако би људи почели да мењају начин исхране и обављања свакодневних послова, за 50 одсто смањили ризик од малигних обољења. То је најјевтинији начин да се постигне ефикасна превенција", оценио је председник Србије и нагласио неопходност омасовљења физичке културе уз истовремену борбу против нездраве исхране, пушења, алкохолизма и наркоманије.

"Грађани су обавезни да буду своји лекари тако што стално треба да стичу знања о свом телу и здрављу и тако што ће да превенирају болести", оценио је г. Тадић.

Председник Србије је позвао лекаре да почну радикално да мењају однос према пацијентима, избегавајући инертност у опхођењу према онима којима је помоћ потребна.

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља рекао је да се тренутно неколико десетина хиљада појединаца лечи од малигних болести, да они са пуно права очекују да добију најбољу могућу негу и желе активно да учествују у борби против злоћудних тумора.

Министар здравља истакао је да постоји шанса да се карцином победи и да се те шансе стално повећавају захваљујући напретку у науци, лечењу и превенцији.

"Министарство здравља иницирало је план активности за активно учешће нације у борби против рака у виду Националног програма за борбу против рака, јер епидемиолошки подаци говоре да су поред болести срца и крвних судова, инфективних и паразиталних болести, управо малигне болести те које зависе и у великој мери настају због агресивних утицаја који проистичу из нашег начина живота", истакао је министар здравља. Према његовим речима, агресивни утицаји укључују пушење, конзумирање претеране количине алкохола, излагање Сунцу без одговарајуће заштите, недовољно узимање воћа и поврћа.

Министар здравља је указао да је, према епидемиолошким подацима, код мушкараца рак плућа на првом месту по учесталости  као узрок умирања, а затим следе карцином желуца, јетре, једњака, дебелог црева, док код жена предњаче рак дојке, плућа, желуца, дебелог црева и рак грлића материце.

Министар здравља истакао је да Савет Европе даје јасне препоруке земљама чланицама да је неопходно увођење популационог скрининга који подразумева преглед здраве популације у што већем броју, како би се тумори открили у фази када је могуће њихово лечење. Говорећи о циљевима Националног програма Србија против рака, министар здравља је нагласио да је превасходни циљ смањивање броја новооболелих од малигних болести и побољшање процеса раног откривања карцинома.

"У остваривању програма одговорност мора да преузме друштво у целини, што подразумева мултисекторску сарадњу", истакао је проф. Милосављевић и указао на кључне компоненте Националног програма које подразумевају свеобухватни приступ промоцији програма за унапређење здравља, промоцију здравих стилова живота и избегавање ризичних фактора понашања.

Конференцији ”Србија против рака” присуствовали су Ивица Дачић, први потпредседник Владе, заменик председника Владе и министар унутрашњих послова, Светозар Чиплић, министар за људска и мањинска права, Петар Шкундрић, министар рударства и енергетике, државни секретари, представници здравствених установа и удружења оболелих од малигних болести.


Танјуг


Додатни материјал:
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана