www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 28.07.2009.

КАМПАЊА ПОСВЕЋЕНА ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ДУВАНСКОГ ДИМА  2008/2009. ГОДИНА

 

Национала кампања Министарства здравља, уз подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Републичке стручне комисије за превенцију пушења Министарства здравља и Канцеларије за контролу дувана при Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, ове године има за циљ да укаже на штетне последице пасивног пушења. Кампања је усмерена ка свим категоријама становништва и  мултимедијална је. Прати је промотивни и штампани материјал, огласи, ТВ спотови, џинглови, билборди, брендирани аутобуси и многобројне активности на нивоу локалних заједница.

Кампања се спроводи у два дела. Први део кампање одвија се под слоганом «Дувански дим је серијски убица» и трајаће до августа месеца 2009. године, а део кампање под слоганом «Избаци дувански дим» треба да обележи другу половину 2009. године.

Кампања за 2008/09. годину  званично је почела 22. децембра 2008. године конференцијом за новинаре у Међународном прес центру Танјуг, и трајаће све до краја 2009. год.





Брзи линкови:





01.06.2009.

Одржана манифестација поводом Светског дана без дуванског дима



Манифестација поводом Свестског дана без дуванског дима обележена је јуче шетњом од Библиотеке града Београда до Трга Републике, где је одржана централна манифестација. Тема овогодишњег дана без дуванског дима била је "Здравствена упозорења на паклицама цигарета", а слоган "СТОП дуванском диму".

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља позвао је пушаче да престану да пуше, а ако не могу да то бар не чине у присуству непушача, јер је две трећине становника Републике Србије изложено дуванском диму, на послу и код куће.

"Дуванском диму нема места у цивилизованом друштву", истакао је проф. Милосављевић, додавши да је од свих борби за очување здравља борба против пушења најтежа, јер подразумева промену навика и понашања и размишљање о здрављу и нашем и наше околине. "Здравље је нешто највредније што имамо, али се не добија на поклон, оно се чува, унапређује, о њему се мисли онда када уопште не помишљате на болести и када сте потпуно здрави", нагласио је министар здравља.

Представници Градског завода за јавно здравље упозорили су да 22 одсто средњошколаца пуши, стално или повремено, док две трећине деце и младих, од седам до 19 година, бораве у пушачком окружењу.

На централној манифестацији штандове су поставили београдски домови здравља, Градски завод за болести плућа и Инститит за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", који су своје пропагандне материјале делили пролазницима.

На тргу је био паркиран и аутобус, где су посетиоци могли на платну да оставе свој потпис и тиме се придруже глобалној кампањи за живот без дуванског дима. Са трга је пуштен и "букет" плаво-белих балона с транспарентима "Стоп дуванском диму", а акцију је подржао и Градски секретаријат за саобраћај, па је на потезу од Калемегдана до раскрснице код "Лондона", на сваком почетном и завршном пољу пешачке "зебре" исписан текст "згази своју последњу цигарету".

Дуван је једини легални производ од кога људи умиру, али да је једини разлог његовог постојања профит компанија које га производе, па се оне труде да што атрактивнијим дизајном кутија привуку потрошаче. Због тога је веома важно да се на амбалажи цигарета текстови упозорења о последицама пушења комбинују са сликом, јер се то показало као делотворније у подизању свести о озбиљним ризицима пушења, истакли су учесници скупа.


Додатни материјал:
Материјал за новинаре 120 KB





29.05.2009.

Kонференција за новинаре поводом 31. маја, Светског дана без дуванског дима

 

Kонференција за новинаре поводом 31. маја, Светског дана без дуванског дима одржана је данас у Међународном прес центру Танјуг.

Тема овогодишњег Светског дана без дуванског дима је "Здравствена упозорења на паклицама цигарета", а слоган "СТОП дуванском диму".

Др Томислав Стантић, државни секретар Министарства здравља истакао је да у Србији још није довољно развијена свест о томе колико је дувански дим штетан за мозак, срце, плућа, крвне судове, и да јавност има право да сазна пуну истину о томе, нагласивши да је Србији потребна шира кампања, са сликовним здравственим упозорењима на свим паковањима дуванских производа, јер је доказано да су делотворна у земљама које су их увеле. „ За ту процедуру потребно је изменити и закон, али треба што пре отпочети кампању“, рекао је др Стантић и додао да сваке године више од пет милиона људи умре због дувана, више него од хив инфекције, сиде, маларије и туберкулозе заједно.

Др сц. мед. Срмена Крстев, председница Комисије за превенцију пушења изнела је податке из најновијег истраживања пушења код трудница и породиља у Србији, према којем је само 4,4 одсто трудница пушача током контролних прегледа добило савет лекара у којој установи може да се одвикне од пушења. Истраживање је спровео Удружење за јавно здравље Србије, у сарадњи с партнерима, на репрезенативном узорку од 2.668 трудница и показало се да је 23 одсто трудница пушило током читаве трудноће, а 37 процената у неком периоду.

Прим. др сц. мед. Анђелка Џелетовић, шеф Канцеларије за превенцију пушења најавила је да ће у недељу, 31. маја од 11 до 13 часова на Тргу Републике бити одржана централна манифестација поводом Светског дана без дуванског дима. Од 11 часова, предвиђена је шетња од Библиотеке града Београда до Трга Републике, док је од 12 часова предвиђено обраћање проф. др Томице Милосављевића, министра здравља, као и учешће Оливера Њега, Николе Рацкова, Пеђе Филиповића, гиманстичарки и других.
    
Драган Марковић из градске Дирекције за путеве најавио је да ће 31. маја на потезу од Калемегдана до Лондона, на сваком почетном и завршном пољу пешачке зебре бити исписан текст "згази своју цигарету".

Конференцији за новинаре присуствовали су и амбасадор Њ.Е. Џон Морисон, амбасадор Канаде у Србији и промотери кампање – спортисти: Никола Куљача и Мирослав Берић.


Додатни материјал:
Материјал за новинаре 103 KB





27.05.2009.

Седница Савета за контролу дувана у Републици Србији


Седница Савета за контролу дувана у Републици Србији одржана је данас у Влади Републике Србије којом је председавао проф. др Томица Милосављевић, министар здравља.

Главна тачка дневног реда седнице Савета за контролу дувана у Републици Србији била је разматрање нацрта Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму.

Присутни чланови Савета сложили су се са основном концепцијом нацрта Закона, а своје примедбе доставиће у писаном облику до 3. јуна 2009.године.

Савет за контролу дувана чине представници различитих министарстава, установа и невладиних организација који су заинтересовани и ангажовани на различитим аспектима спречавања и сузбијања употребе дувана у Србији.





29.04.2009.

Панел дискусија "Дуван и трошкови здравственог система у Србији"


Панел дискусија под називом "Дуван и трошкови здравственог система у Србији" одржала се данас у хотелу "Hyatt Regency" у Београду.

Дискусији су присуствовали проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, Ајда Јурекли, старији економски саветник светског седишта Светске здравствене организације у Женеви, Санда Савић, директор вести РТВ Б92, и Драгиша Ковачевић, директор и главни и одговорни уредник СОС Канала.

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, истакао је да је свака шеста смрт у Србији повезана са пушењем и да је погрешно мишљење да би економски ефекат забране пушења био лош, штавише заблуда је сматрати да би забрана пушења водила губитку радних места у ресторанима и смањењу посета угоститељским објектима.

Истраживања су показала да је код око 70 одсто непушача у Београду пронађен никотин у организму јер су, углавном на радном месту, били изложени дуванском диму, нагласио је министар здравља, додавши да би повећање акциза на дуванске производе била најисплативија мера за смањење пушења,  јер држави не доноси никаве трошкове, а постоје подаци о томе да се порастом цена цигарета смањује пушење.

Трошкови политике без дуванског дима су скромни, рекао је проф. Милосављевић, истичући да је за смањење пушења потребна и промена друштвене свести грађана и већа друштвена и одговорност медија, а не само мере владе.

Ајда Јурекли, старији економски саветник светског седишта Светске здравствене организације у Женеви истакла је да се Србија налази међу земљама које контролишу финансирање дуванске индустрије и да, иако је последњих година повећан бруто доходак становништва, није повећана продаја цигарета, нагласивши да је неопходно да Србија повећа таксе на дуванске производе и донесе свеобухватне законе против пушења.

Панел дискусија „ Дуван и трошкови здравственог система у Србији“ одржана је у организацији дневног листа „Данас“, а у сарадњи са  Министарством здравља.





22.12.2008.

Кампања посвећена заштити од дуванског дима 2008/2009. година


Конференција за новинаре поводом почетка нове кампање посвећене заштити од дуванског дима 2008/09 година, одржана је данас у Танјуговом прес центру у организацији Комисије за превенцију пушења Министарства здравља Републике Србије - Канцеларија за контролу дувана и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.
 
Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља истакао је на конференцији да ће наредне године бити дефинисан јасан акциони план о постепеној забрани пушења на свим јавним и радним местима у циљу спречавања пасивног пушења, односно удисања дуванског дима из окружења, јер сваки грађанин Србије има право на чист ваздух пошто не постоји нешкодљива количина дуванског дима.

Министар здравља нагласио је да једна цигарета попушена у просторији са слабом вентилацијом ствара већу концентрацију токсичних материја у ваздуху него што је она на улицама града настала као последица издувних гасова возила.

Србија, као и Босна и Херцеговина, Хрватска, Грузија и друге земље источне Европе, је међу онима са најдраматичнијим ситуацијама по питању изложености деце дуванском диму. Чак 700 милиона, односно пола деце на свету изложено је диму од цигарете, рекао је министар здравља.

Министар здравља апеловао је на медије да подрже и придруже се кампањи у борби против пушења, те да се рекламни спотови пуштају у ударним терминима.

Тања Кнежевић, директор Института за јавно здравље“Др Милан Јовановић Батут“ навела је да ће се у наредне четири године емитовати спотови направљени за ову кампању, као и да ће промотивним плакатама бити облепљени аутобуси градског превоза.

Др Марк Данзон, директор Регионалне канцеларије Светске здравствене организације за Европу оценио је да је дим од дувана највећи серијски убица и истакао да је најважније ускладити поруке које деца о томе могу чути из медија, од родитеља или из школе.

Светска здравствена организација (СЗО) тражи од свих земаља да радна и јавна места буду потпуно без дуванског дима, а први закон који забрањује пушење донет је у Ирској 2004. године, а који је следило још много земаља.

У Европи више од милион људи годишње умре од последица пушења, од чега више од пола милиона у земљама Европске уније у којима 19.000 непушача умире од последица пасивног пушења.

Процењује се да је 25 одсто смрти од малигних оболења последица пушења, 20 одсто од кардиоваскуларних болести, као и да је 15 одсто свих смртних исхода последица те лоше навике.

У Србији, је, према Истраживању здравља становништва, из 2006. године скоро две трећине људи изложено дуванском диму у својој кући што је за четири процента мање у односу на 2000. годину.

Друго истраживање из 2008. године показало је да је 77 одсто младих од 13 до 15 година живи са неким ко пуши у њиховом присуству, што је за петину мање него 2003. године.

Кампања ће трајати до августа следеће године и спроводиће се под слоганом "Дувански дим је серијски убица", а у другом делу године "Избаци дувански дим".


Танјуг


Материјал за новинаре 120 KB

Серијски убица у Србији (филм)






Претходне активности:
<<Кампања - Један пушач, много жртава>
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана