www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 27.06.2011.


ПАНДЕМИЈА ГРИПА












Брзи линкови:









29.01.2010.

У Србији вакцинисано 2,24 одсто становништва



Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић изјавио је данас да је у Србији против вируса новог грипа вакцинисано 2,24 одсто становништва и да то представља најбољи резултат када је реч о вакцинацији против грипа.

Министар Милосављевић је на конференцији за новинаре у Институту за јавно здравље Србије " Др Милан Јовановић Батут" рекао да је тај број 5 до 10 пута већи од обухвата вакцинације у земљама региона.

Министар здравља је подсетио да је и и на глобалном нивоу постојао проблем око одзива за вакцинацију и да је он био мањи од очекиваног, оценивши да људи имају страх, а највећа одговорност је на докторима и здравственим радницима.

Министар Милосављевић је подсетио да је нови вирус сада у тенденцији смиривања, али да је могуће очекивати јачи талас у фебруару и марту, те да ће грађани и даље имати могућност да се вакцинишу.

Према његовим речима, милион људи је сада заштићено поседовањем антитела, тиме што је примило вакцину или је већ прележало вирус.

Министар је додао да је у оквиру масовне имунизације планирана и вакцинација деце школског узраста, како би сви који желе имали прилику да се вакцинишу и подсетио да су председник Србије и министри у Влади примили вакцину како би грађанима показали да је то добра мера заштите.

Грип има два лица, највећи број прође лако, без великих последица, али постоји такав ризик да за два дана направи велике компликације, закључио је министар Милосављевић.


Танјуг





18.01.2010.

Сутра почиње вакцинација деце школског узраста



Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић изјавио је да је вакцинација деце школског узраста, која почиње сутра, веома важна јер представља заштиту од вируса новог грипа током ове, али и наредне сезоне.

Министар Милосављевић је истакао да се вакцинација становништва наставља истим интензитетом, и изразио наду да ће одзив грађана бити већи у наредним недељама.

Министар је подсетио на то да је у Србији до сада вакцинисано два одсто укупне популације, и додао да има довољно вакцина, више од 850.000 доза. Према његовим речима, став стручњака Радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа јесте да најмање 300.000 вакцина треба стално да буде присутно у резерви у случају да дође до погоршања епидемиолошке ситуације.

Члан Радне групе, др Владимир Петровић рекао је да ће уколико се 25 одсто школске деце одазове масовној вакцинацији тај одзив бити довољан да се утиче на спречавање ширења епидемије.

Др Петровић је објаснио да ће вакцинација деце школског узраста бити организована у школским диспанзерима при домовима здравља, уз обавезно присуство родитеља. Школе су, како је навео, родитељима доставиле материјале са основним информацијама о вирусу А (H1N1) и вакцинацији који се могу наћи и у школским диспанзерима, којима су данас достављене и вакцине.

Др Петровић је изразио очекивање да би приближно 100.000 деце могло да буде вакцинисано том испоруком, и подсетио на то да се 23. јануара очекује нова испорука вакцина.





12.01.2010.

Обустављена набавка вакцине против новог грипа до даљњег



Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић изјавио је да је на предлог Министарства здравља, а на основу мишљења стручњака, Влада Републике Србије препоручила Републичком заводу за здравствено осигурање да обустави даљу набавку вакцина против новог грипа.

Министар Милосављевић је указао на то да ће ресорно министарство најкасније до 20. фебруара на основу анализе епидемиолошке ситуације предложити Влади одговарајуће мере у вези са даљим снабдевањем вакцинама.

Министар је истакао да је то целисходно решење јер се у земљи налази 855.700 доза вакцина, од којих је до сада утрошено приближно 130.000, и подсетио на то да је од 17. децембра прошле године до данас вакцинисано 1,7 одсто становништва.

Континуирана вакцинација становништва биће настављена нагласио је министар и изразио наду да ће одзив бити већи.

Министар Милосављевић је додао да је Посебна радна група за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа оценила да је епидемиолошка ситуација неповољна, са присутним факторима ризика за погоршање. Истовремено, како је указао, закључено је да је неопходно да се настави убрзано спровођење ванредне вакцинације у циљу обухватања што већег броја грађана.

Радна група оценила је да деца узраста од шест месеци до осам година треба да приме две дозе вакцине, што се односи и на особе старије од 60 година. Радна група је закључила да је неопходно планирање одговарајуће количине вакцина за период од две сезоне грипа – до пролећа 2011. године, односно најмање 2,2 милиона доза са одговарајућим роковима употребе.

Такође, оцењено је да је неопходно постојање сталне резерве од 300.000 доза ради правовременог реаговања у случају погоршања епидемиолошке ситуације, закључио је министар Милосављевић.






28.12.2009.

Лекарске коморе Србије дале подршку  Министарству здравља и Радној групи за вакцинацију


Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић и представници Комора здравствених радника Србије (Лекарска комора Србије, Стоматолошка комора Србије, Фармацеутска комора Србије, Комора биохемичара Србије и Комора медицинских сестара и здравствених техничара Србије) одржали су данас заједнички састанак на којем је постигнута сагласност о активном укључењу Комора у процес информисања и едукације јавности о важности вакцинације против новог грипа.

Лекарска комора Србије је издала званично саопштење:

"Лекарска комора Србије, полазећи од достигнућа савремене струке и науке, залаже се за поштовање препорука Светске здравствене организације у условима епидемије, а у вези са вакцином против новог грипа А (H1N1)".

Вакцина против грипа је један од најефективниjих путева за заштиту од ширења болести у току епидемије грипа А (H1N1). Ова вакцина ће појачати имунитет против новог грипа и осигурати да се здравље људи ојача за време пандемијских таласа (СЗО, 2009).

Став Лекарске коморе Србије, као и до сада, je да се неће бавити дневно-политичким импликацијама овог проблема, већ искључиво струком.

Лекарска комора Србије подсећа да законодавство Европске Уније у области здравства оставља пуну слободу земљама у сваком делу медицинске легислативе осим у случају пандемије када се директно примењују закони Европске Уније и препоруке Светске здравствене организације.“





17.12.2009.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић примио вакцину против новог грипа А(Х1Н1)


Вакцинација против новог грипа А (Х1Н1) почела је данас у свим Домовима здравља у Србији. Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић примио је вакцину у Дому здравља Раковица.

Министар Милосављевић истакао је да ће се прво вакцинисати приоритетне групе (особе старости преко 6 месеци са хроничним поремећајима здравља, лица запослена у објектима у којима се обавља здравствена делатност, лица смештена и запослена у установама за социјалну заштиту, лица запослена на пословима основних функција заједнице, труднице током другог и трећег триместра трудноће) и додао да је вакцина бесплатна и да свако по слободном избору одлучује да ли ће је примити или не.

Вакцинација ће се континуирано спроводити нагласио је министар и апеловао на грађане да послушају савет епидемиолога да се вакцинишу, јер је вакцина најбоља мера заштите против новог грипа.

"Што будемо успешнији у вакцинацији, бићемо успешнији и у заустављању ширења епидемије новог грипа", нагласио је министар и додао да је у току ноћи вакцина транспортована широм Србије, као и да су Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и Министарство здравља припремили упутство за вакцинацију за здравствене раднике.

Кометаришући могуће нежељене реакције после примања вакцине, министар Милосављевић је рекао да је вакцину примило више од 47 милиона људи у свету, истакавши да није забележена ниједна драстична реакција.

После вакцинације могуће су благе реакције, као што су бол на месту убода и нижа телесна темература, рекао је министар додајући да се стицање имунитета против новог грипа може очекивати у току недељу до две од тренутка примања вакцине.

Вакцина против новог грипа А(Х1Н1) прављена је истом технологијом којом се прави вакцина против сезонског грипа, која се примењује последњих 60 година нагласио је министар Милосављевић и поновио да ће до краја децембра бити испоручено укупно 620.00 вакцина за потребе вакцинисања грађана Србије.


Танјуг





17.12.2009.

Контрола квалитета нове серије вакцине против Новог грипа А(Х1Н1) у Агенцији за лекове и медицинска средства


Агенција за лекове и медицинска средства Србије је у среду, 16. децембра 2009. године започела са лабораторијском контрола квалитета узорака друге серије вакцине Focetria.

Контрола се спроводи у Националној контролној лабораторији Агенције, на основу члана 86. став 1. тачка 1. алинеја 4. Закона о лековима и медицинским средствима (Службени гласник РС бр. 84/04 и 85/05 - други закон).

Најкраће време за лабораторијску контролу квалитета сагласно стандардима и према прописаним методама анализе за вакцине је 14 дана.

Контролом се утврђује да ли серија испуњава прописани стандард квалитета и уколико се то докаже, издаје се сертификат и она стиче услов да се примењује у Србији.



Додатни материјал:
Званично саопштење 100 KB





17.12.2009.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије издала сертификат за прву серију вакцине против Новог грипа


Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) је у среду, 16. децембра 2009. године издала сертификат о квалитету прве серије вакцине Focetria суспензија за ињекције, бочица са десет доза вакцине, јачине 7,5 мцг/0,5 мл произвођача "Novartis" носиоцу дозволе за стављање у промет ове вакцине, фирми "De-Ta-P d.o.o." из Ваљева.

После издавања дозволе за њено стављање у промет у Националној контролној лабораторији АЛИМС-а је на основу члана 86. став 1. тачка 1. алинеја 2. Закона о лековима и медицинским средствима (Службени гласник РС бр. 84/04 и 85/05 - други закон) спроведена лабораторијска контрола квалитета узорака прве серије наведене вакцине.

Ова контрола је обављена сагласно стандардима и према пописаним методама анализе контроле квалитета вакцине. У лабораторијама су извршена испитивања узорака, а последњи тест који се односи на стерилност је завршен у 23 часа.

 Након тога је на основу резултата свих испитивања формиран сертификат којим се потврђује да ова серија вакцине Focetria одговара прописаном квалитету.
У складу са чланом 86. став 1. тачка 1. алинеја 4. наведеног Закона и све следеће серије ове вакцине ће бити лабораторијски контролисане у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије.

Време потребно за лабораторијску контролу квалитета према прописаним методама анализе за вакцине је најмање 14 дана и уколико се докаже да увежена серија одговара прописаном стандарду квалитета она ће добити сертификат чиме се стичу услови за њену примену.



Додатни материјал:
Званично саопштење 109 KB





16.12.2009.

Почетак вакцинације против новог грипа A(H1N1) у Србији



Вакцинација против новог грипа А (Х1Н1) почеће у четвртак, 17. децембра 2009. године од 12 часова у свим Домовима здравља у Србији.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић вакцинисаће се у четвртак, 17. децембра 2009. године у 12 часова у Дому здравља Раковица.

Министарство здравља позива све приоритетне групе (особе старости преко 6 месеци са хроничним поремећајима здравља, лица запослена у објектима у којима се обавља здравствена делатност, лица смештена и запослена у установама за социјалну заштиту, лица запослена на пословима основних функција заједнице, труднице током другог и трећег триместра трудноће) да се вакцинишу. Вакцинација ће се спроводити према Плану ванредне имунизације, а у складу са Наредбом о проглашењу епидемије.

Грађани који желе да се вакцинишу, детаљне информације могу да добију од свог изабраног лекара у Дому здравља.





04.12.2009.

Започета лабораторијска анализа узорака вакцине против Новог грипа у Агенцији за лекове и мед. средства


У Агенцији за лекове и медицинска средства Србије је у току лабораторијска контрола квалитета вакцине Focetria, суспензија за ињекције, бочица са десет доза вакцине, јачине 7,5 mcg/0,5 ml, произвођача "Novartis" и носиоца дозволе за стављање вакцине у промет, фирме "De-Ta-P d.o.o." из Ваљева.

После поступка експертске процене документације који је спроведен у складу са одредбама Закона о лековима и медицинским средствима (Службени гласник РС бр. 84/04 и 85/05 - други закон) и Правилника о поступку и условима за добијање дозволе за стављање лека у промет (Службени гласник РС бр. 93/05) приступило се лабораторијској контроли квалитета узорака прве серије ове вакцине према члану 86. став 1. тачка 1. алинеја 2. наведеног Закона у Националној контролној лабораторији Агенције.

Време потребно за лабораторијску контролу квалитета према прописаним методама анализе за вакцине је најмање 14 дана.

Након завршетка лабораторијске контрола квалитета прве серије наведене вакцине, односно након добијања позитивних извештаја лабораторијских анализа, Агенција ће издати сертификат анализе, чиме ће се створити услови пуштања у промет ове вакцине.

Такође, и свака следећа увезена серија вакцине против Новог грипа типа А(Х1Н1) која буде стизала у Србију ће према члану 86. став 1. тачка 1. алинеја 4. наведеног Закона бити лабораторијски контролисана у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије. Свака серија вакцине за коју се докаже да одговара прописаном стандарду квалитета добиће сертификат Агенције и моћи ће да буде пуштена у промет.

Јавност ће на време бити обавештена о резултатима лабораторијске контроле квалитета односно о издавању сертификата којим се потврђује квалитет прве серије вакцине Focetria.


Додатни материјал:
Званично саопштење 115 KB





30.11.2009.

Процес издавања дозволе за вакцину против Новог грипа



У току је процес издавања дозволе за стављање у промет вакцине против Новог грипа у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС).

За вакцину Focetria, суспензија за ињекције, бочица са десет доза вакцине, јачине 7,5 мцг/0,5 мл, произвођача "Novartis Vaccines and Diagnostics S.r.l.", Rosia - Sovicille, Италија захтев за издавање дозволе за стављање вакцине у промет Агенцији за лекове и медицинска средства Србије је предала фирма "De-Ta-P d.o.o." из Ваљева.

Одмах по пријему захтева, Агенција је започела поступак експертске процене документације достављене уз захтев. Поступак процене документације спроводи се у складу са одредбама Закона о лековима и медицинским средствима (Службени гласник РС бр. 84/04) и Правилника о поступку и условима за добијање дозволе за стављање лека у промет (Службени гласник РС бр. 93/05) и врши се процена квалитета, безбедности  ефикасности вакцине.

На основу експертских извештаја и процене прописане документације Агенција ће издати дозволу за стављање у промет вакцине Focetria, која ће бити пуштена у промет након издавања сертификата о квалитету прве серије ове вакцине.

О свим информацијама и о резултатима у поступку издавање дозволе за стављање у промет вакцине Focetria® као и о издавању сертификата о квалитету прве серије Агенција за лекове и медицинска средства Србије ће благовремено обавештавати јавност.


Додатни документ:
Званично саопштење 67 KB





26.11.2009.

Конференција за новинаре поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (Х1Н1)


Поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (Х1Н1) данас је одржана конференција за новинаре у Влади Републике Србије.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић изјавио је да би вакцинација против новог грипа требало да почне до половине децембра, и да ће прве количине вакцина веома брзо бити тестиране у националној референтној лабораторији - Агенцији за лекове и медицинска средства Србије.

Министар Милосављевић нагласио је да у овом тренутку нема ниједног разумног аргумента против вакцинације од новог соја вируса грипа А (Х1Н1) и додао да ће свако донети личну одлуку о томе да ли ће се вакцинисати или не.

"Не верујем да ико ко зна о вирусима, епидемијама, вакцинама може да буде против тога да у једном друштву што већи број вакцинисаних обезбебеђује смањивање тешких обољења и смртних случајева, као и смањивање штете по националну економију", упозорио је министар.

Министар Милосављевић је рекао да је више од 65 милиона људи у Европи вакцинисано и да није било ниједног смртног случаја нити тешких нежељених последица од тога.

Председник Посебне радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа, прим. др Предраг Кон рекао је да је процес организовања вакцинисања веома сложен и да ће домови здравља, институти и заводи за јавно здравље у сваком округу то посебно испланирати.

Др Кон је навео да ће бити праћено извештавање са свих вакциналних пунктова, оценивши да ће првих дана бити великих гужви, али да грађани не треба да се плаше да ли ће добити своју дозу.

За Београд је предвиђена расподела 108.000 доза, док ће 7.020 вакцина бити намењено за вакцинацију запослених у јавним предузећима.

Током скупа министар здравља је спровео малу анкету међу новинарима, од којих се половина изјаснила против, док је половина рекла да ће се вакцинисати.

Министар Милосављевић је најавио да ће се сигурно вакцинисати, као и чланови Посебне радне групе.


Танјуг





20.11.2009.

Саопштење за јавност Српског лекарског друштва поводом вакцинације против пандемијског грипа H1N1


Поводом недоумица у нашој јавности око вакцинације против пандемијског грипа изазваног вирусом H1N1, Српско лекарско душтво сматра да се треба држати препорука Светске здравствене организације, органа Уједињених нација одговорног за здравље становништва у свету.

Српско лекарско друштво такође даје пуну подршку националним телима надлежним и одговорним за спровођење борбе против пандемијског грипа изазваног вирусом H1N1.


Генерални секретар
Проф. др Недељко Радловић          


Председник
Академик  Радоје Чоловић



Додатни материјал:
Званично саопштење 166 KB





13.11.2009.

Обилазак Института за имунологију и вирусологију "Торлак"



Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић изјавио је данас да је здравствени систем Србије спреман за вакцинисање неколико стотина хиљада грађана и изразио уверење да ће тај посао бити успешно обављен.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевиц, државни секретар Министарства здравља, доц. др Невена Карановић и помоћник министра, мр пх. спец. Ружица Николић посетили су данас Институт за вирусологију и имунологију "Торлак".

"Очекујем да грађане вакцинишемо без губитка времена на много места одједном, без непотребних гужви и нервозе", рекао је министар Милосављевић након обиласка просторија у Институту за имунологију и вирусологију "Торлак" где ће бити смештене вакцине.

Према речима министра Милосављевића вакцинација ће започети у децембру. Прво ће бити вакцинисани грађани који су посебно осетљиви, а у следећем кораку они од чијег рада зависи функционисање друштва у целини, као што су лекари, пилоти, запослени у јавним преузећима и други, нагласио је министар.

Министар Милосављевић је рекао да ће наредни корак бити вакцинација свих здравих грађана Србије и додао да држава ради највише и најбоље што може и да нема разлога за панику.

Министар је поручио грађанима да не слушају "неодговорне полуинформације и полуистине" и истакао да грађани не треба да купују вакцине које се на сумњив начин поајвљују, јер ће Институт "Торлак"на најбољи могући начин чувати вакцине и одатле их дистрибуирати у 23 центра широм Србије.

Вакцинација ће бити по масовности и кратком временском року највећа икад спроводена, како у Србији, тако и у свету, рекао је министар и подсетио да је 1972. године за свега неколико месеци од великих богиња било вакцинисано 10 милиона грађана за неколико месеци.

Министар је најавио да ће се у понедељак одржати састанак са председником Српског лекарског друштва и председницима Секција стучних удружења како би сви здравствени радници у складу са професионалним дужностима објаснили грађанима значај вакцинације.

Директор Института за имунологију и вирусологију "Торлак", др  Ранко Дакић рекао је да ће вакцине у Институту "Торлак" бити чуване у идеалним условима на температури између два и осам степени како се не би прекидао температурни низ, а да ће до завода за јавно здравље бити дистрибуиране посебно опремљеним возилима са најсавременијом електроником за праћење температуре.

Вакцине ће на адресе 23 завода и института бити послате у року од пет дана од дана пријема у Институту "Торлак", истакао је др Дакић.


Бета





Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана