www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 30.04.2018.

Министар здравља обишао први Центар за ментално здравље у Београду

Министар здравља Златибор Лончар обишао је данас први Центар за ментално здравље у Београду, који је отворен прошлог месеца, и поручио да ће Министарство подржати отварање што више таквих центара у Србији.

 


Лончар је истакао значај отварања Центра у згради ''Београђанка'' у којем грађани могу бесплатно, без упута и здравствене књижице, да се посаветују са стручњацима о свим проблемима везаним за ментално здравље.

''Живи се изузетно брзо, а статистике и предвиђања Светске здравствене организације говоре да ће бити све више оних којима је потребна помоћ у очувању менталног здравља. Не желимо да чекамо да дођемо у такву ситуацију, па да се тек тада организујемо због чега смо и отворили овај Центар'', рекао је Лончар.

Таква саветовалишта, навео је он, већ су отворена у Нишу, Вршцу и Кикинди.

Министар је навео да Центар ради сваког радног дана од 9 до 18 часова и да помоћ пацијентима пружа тим стручњака састављен од психијатара, психолога и терапеута.

''Највећи део проблема се решава овде, а ако се процени да је потребно болничко лечење, пацијент ће бит упућен у адекватну здравствену установу где ће одмах бити прегледан и врло брзо ће му бити одређена терапија'', навео је Лончар.

Он је додао да је за првих месец дана рада више од 500 грађана посетило Центар, а да је њих 110 први пут затражило стручну помоћ.

''Грађанима је обично непријатно да посете установе као што је Клиника ''Др Лаза Лазаревић'', а очигледно им одговара да дођу на овакво место, нико их не пита где и зашто иду, а долазе на праву адресу где могу да добију помоћ'', истакао је Лончар.

Центар на 20.спрату ''Београђанке'' са министром су обишле директорка Клинике за психијатријске болести ''Др Лаза Лазаревић'' Ивана Сташевић Карличић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, којој је Лончар захвалио на помоћи коју та општина пружа установама за ментално здравље.

Он је истакао да је општина Савски венац у претходном периоду организовала највише трибина и радионица везаних за ментално здравље.

''Мислим да ова сарадња треба да се настави јер ћемо тако највише помоћи грађанима који се стиде и одлажу да оду код психијатра. Желимо да их охрабримо да дођу овде или на слично место где са стручњацима могу много брже да реше све психичке дилеме'', казао је Лончар.



Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана